Večeras je u holu Kulturno-informativnog centra Gospić održana Izborna skupština Zajednice branitelja HDZ-a „Gojko Šušak“ za Ličko-senjsku županiju. Među predstavnicama svih gradskih i općinskih organizacija bio je i predsjednik udruge na nacionalnoj razini general Miljenko Filipović. Nazočnima je prenio pozdrave premijera Andreja Plenkovića i ministra branitelja Tome Medveda.

-Svakom dobronamjernom građaninu je jasno da je moderna Hrvatska stvorena borbom hrvatskih branitelja koji su veličanstvenim pobjedama u Domovinskom ratu slomili okupaciju četvrtine hrvatskog teritorija. Vlada Andreja Plenkovića ispravila je mnoge nepravde i kršenje temeljnih ljudskih prava hrvatskih branitelja. Nakon predsjednika dr. Franje Tuđmana i ministra obrane Gojka Šuška upravo je ova HDZ-ova Vlada najviše napravila za hrvatske branitelje, Hrvatsku vojsku , policiju i općenito za Republiku Hrvatsku. Donesen je novi Zakon o hrvatskim braniteljima i po prvi puta za pripadnike HVO-a. Vraćeno je dostojanstvo pobjednicima koje je bilo marginalizirano. Od Vukovara, preko Istre, Škabrnje do Dubrovnika.

Sjećam se kada smo u Gospiću zajedno oslobađali vojarnu JNA u Kaniži, kada smo zarobljavali generale i časnike JNA. Naš status nikada nije bio čvršći, mlađe generacije i državna politika nikada nisu bili zahvalniji braniteljima Sve to nije palo s neba, kako misle neki šarlatani. Zato vas pitam gdje bismo bili danas da nismo u Europskoj uniji. Nigdje ili u nekom međuprostoru bivše države. Nitko nas ne bi ništa pitao, ne bismo imali niti Pelješki most i stotine drugih, vrlo vrijednih projekata. Hrvatska je danas ondje gdje su je htjeli dr. Tuđman i Gojko Šušak. I danas svjedočimo neprekidnom huškanju, širenju laži i ispoljavanju frustracija onih koji su sanjali neku drukčiju Hrvatsku. Koliko su HDZ i branitelji bili u pravu vidljivo je iz ruske agresije na Ukrajinu, po scenariju koji se u Domovinskom ratu provodio i u Hrvatskoj, istaknuo je general Miljenko Filipović.
Na skupu je govorio župan ličko-senjski Ernest Petry koji je isticao nemjerljiv doprinos hrvatskih branitelja koji su sačuvali ove prostore.

-Moram čestitati na radu dosadašnjem predsjedniku Zajednice Paji Brkljačiću koji je nesebično obavlja sve zadaće. Jedna od aktivnosti koje smo pokrenuli je izgradnja Memorijalnog centra Domovinskog rata, ustanove koju čekamo godinama. Ona bi trebala pisati povijest i potvrditi hrabrost i žrtvovanje hrvatskih branitelja na ličkoj bojišnici. Bit će to prigoda da bi se izložilo oružje i oprema branitelja, simboli koji govore o tome kako se voljela i branila Hrvatska. Mnogi zaboravljaju da je u ovome ratu Gospić s Likom bio kralježnica Hrvatske i da su pali ovi prostori, pitanje je kako bi se nastavio tijek rata, rekao je župan je Petry koji se zahvalio svim braniteljima bez obzira jesu li bili pripadnici ZNG-a, brigada HV-a, specijalne policije ili domobrana te najavio realizaciju Ustanove za skrb o braniteljima koja će se graditi u Otočcu.

Nakon izvješća dosadašnjeg predsjednika Zajednice Paje Brkljačića, rezultati njegovog rata ocijenjeni su izvrsnim pa je on jednoglasno izabran za predsjednika Zajednice u narednom mandatu. Skupštini su nazočili zamjenica župana Jasna Orešković Brkljačić, predstavnici Udruge žena HDZ-a „Katarina Zrinska“ i Mladeži HDZ-a Ličko-senjske županije.

Gs Press