Foto: MORH/F.Klen

U akvatoriju otoka Malog Lošinja, otoka Cresa i otoka Krka tijekom ožujka provodi se zajednička obuka pripadnika specijalnih snaga Republike Hrvatske i partnerske NATO zemlje

Zapovjedništvo specijalnih snaga s NATO saveznicima danas, 12. ožujka 2024., u akvatoriju otoka Krka provelo je zahtjevnu vojnu vježbu u kojoj su RHIB (Rigid hull inflatable boat – Kruti čamac na napuhavanje) brodicama proveli VBSS (Visit, Board, Search and Seizure), odnosno zauzeli su trajekt u pokretu i stavili ga pod kontrolu.

Vježbu je pratio i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić kao i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Tihomir Kundid. Prije početka vježbe prezentirane su im sposobnosti pomorske grupe hrvatskih specijalnih snaga te cilj tog uvježbavanja.

Ova taktička zadaća i način približavanja, presretanja, upotrebe RHIB brodica, ukrcaja operativaca na brod, pretrage i zauzimanja trajekta namijenjeni su specijalnim postrojbama za borbu u sklopu pomorskih operacija i antiterorističke borbe.

Zadaća ZSS-a u suradnji s NATO partnerom u ovoj je vježbi bila da presretnu i zauzmu oteti civilni brod, a krajnji ishod bila je neutralizirana teroristička skupina i trajekt pod kontrolom specijalnih snaga. Svrha vježbe je uspostaviti nadzor i komunikaciju snaga na području provođenja zadaća, kao i komunikaciju s izdvojenim zapovjednim mjestima.

VBSS – Visit, Board, Search, Seizure – naziv je koji se koristi za taktike približavanja i ukrcaja na plovilo kako bi ga se pregledalo, kao i moguće zapljene krijumčarenih stvari ili zarobljavanje sumnjivaca.

RHIB brodicu je Zapovjedništvo specijalnih snaga dobilo donacijom Oružanih snaga SAD-a uz još dvije brodice i dva komunikacijsko informacijska sustava za provedbu specijalnih operacija. Cjelovito opremanje specijalnih snaga sa četiri RHIB brodice za pomorske specijalne snage proizlazi upravo iz potreba za provedbu pomorskih specijalnih operacija na taktičkoj razini.

Cjelokupna vježba provedena je u akvatoriju Krka, Malog Lošinja i Cresa.

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske / Ministry of Defence of the Republic of Croatia

Gs Press