Zagreb, 6. travnja 2022.godine – Jučer se u Strasbourgu u organiziciji Svjetske diskografske federacije (IFPI) održao sastanak nacionalnih grupa diskografskih organizacija svih zemalja članica Europske unije te vodećih svjetskih diskografa, a na kojem su sudjelovali i predstavnici Hrvatske diskografske udruge. Uz aktualne teme glazbene industrije, posebna pozornost posvećena je zakonodavnim aktima Europske unije odnosno implementaciji Direktive o autorskom pravu i srodnim pravima na jedinstvenom digitalnom tržištu (tzv. DSM Direktiva).

Nažalost, Republika Hrvatska okarakterizirana je kao zemlja izrazito pogrešne implementacije EU direktive kada govorimo o glazbenom sektoru te je jedina zemlja u Europi koja je uvela jedinstvena rješenja i promjenu poslovnog modela unutar glazbene industrije u trenutku kada digitalno glazbeno tržište ostvaruje dosad najbolje rezultate. Iz istog razloga, nedavno su i najveći svjetski diskografi (Universal Music Group, Sony Music Entertainment i Warner Music Group) uputili pismo ministrici kulture i medija, Nini Obuljen Koržinek naglasivši kako je novi hrvatski Zakon o autorskom pravu nedorečen te štetan za cjelokupnu glazbenu zajednicu, te kako isti ide van granica Direktive, ugrožava osnovna prava zaštite privatnog vlasništva te krši osnovno načelo ugovorne slobode uspostavljeno kako međunarodnim, tako i europskim pravom.

Delegacija Hrvatske diskografske udruge, pored sastanka s najvažnijim ljudima diskografske industrije u Strasbourgu obavlja i sastanke sa svim hrvatskim europarlamentarcima, a kako bi i oni, kao predstavnici Republike Hrvatske u EU Parlamentu koji je ujedno i izglasao ovu Direktivu bili upoznati sa situacijom u Hrvatskoj i štetnim posljedicama koje za Republiku Hrvatsku zbog ovakvog Zakona mogu nastati.

Maja Vidmar Klarić u ime Hrvatske diskografske udruge i ZAPRAF-a izjavila je: „Nažalost, naši apeli nisu urodili plodom u Hrvatskoj iako hrvatski diskografi godišnje ulažu nekoliko desetaka milijuna kuna u nove snimke i izvođače te pune državni proračun. Žao mi je što bi, unatoč svim dobrim stvarima koje je učinila hrvatska Vlada, zbog ovog Zakona Hrvatska ipak mogla pasti, ne samo na testu percepcije i ugleda u europskoj zajednici već i u pogledu nepoštivanja pravnih smjernica uspostavljenih kroz EU Direktive. Sve dionike ovog procesa nažalost očekuje jedno izazovno i nepotrebno razdoblje koje će oduzeti puno financijskih sredstava, vremena i energije samo zbog nepoštivanja standarda uspostavljenih Direktivom unutar Europske unije čija smo članica.“

Podsjećamo, novi Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima Republike Hrvatske stupio je na snagu krajem listopada prošle godine, a tijekom cijelog postupka njegovog donošenja predstavnici glazbene industrije upozoravali su na njegove štetne odredbe. Već početkom siječnja ove godine Hrvatska diskografska udruga i ZAPRAF podnijeli su Ustavnom sudu Republike Hrvatske prijedlog za ocjenu suglasnosti pojedinih odredbi s Ustavom, a s obzirom na sumnju da će Ustavni sud, prema dosadašnjim praksama, analizama sudstva i percepciji u javnosti donijeti ispravnu odluku već se krenulo s aktivnostima na europskoj razini.

Gs Press / Apriori World