Grad Glina je uz Petrinju svakako paradigma stradanja Banovine u ovim teškim potresima. Tlo je na tome području podrhtavalo i danas tijekom posjeta župana ličko-senjskog dr. Darka Milinovića i gradonačelnika Grada Novalje Ante Dabe.

Tijekom susreta s gradonačelnikom Gline Stjepanom Kostanjevićem uručen mu je ček od 100.000 kn. Gradonačelnik Kostanjević nije krio zadovoljstvo ovim posjetom jer su se gosti iz Ličko-senjske županije dolaskom na postradala područja mogli uvjeriti u razmjere kataklizme.

Hvala vam na dolasku, hvala vam na podršci. Ekipe za žurna djelovanja i humanitarna pomoć iz vaše županije među prvima je stigla na Banovinu, u Glinu, Petrinju, Sisak i okolna mjesta. Sada ste nam donijeli i ček na 100 tisuća kuna. Svakako će nam dobro doći jer je puno obitelji ostalo skoro bez ičega. Svijet im se srušio u nekoliko sekundi. Do kada će sve ovo potrajati nemoguće je predvidjeti jer se tlo stalno trese pa smo i danas već imali nekoliko potresa slabijeg intenziteta. Tako nam je teško govoriti o štetama jer se povećavaju svakoga dana. Dolaskom prijatelja iz Ličko-senjske županije od samih početaka ove katastrofe uvidjeli smo vaša nastojanja da nam pomognete, vaši su ljudi stalno na terenu, radi se bez zastoja. Ono što nas građani stalno pitaju jest kada će sve ovo prestati, kada će početi obnova i kada ćemo se vratiti normalnom životu. Na to im, nažalost, nitko ne može dati odgovore, ustvrdio je gradonačelnik Gline Stjepan Kostanjević,

Govoreći o prvim dojmovima i informacijama s terena župan dr. Darko Milinović naglasio je kako je situacija iznimno složena i teška, ali kako se cijela Hrvatska ujedinila u pomoći Banovini.

Gradonačelnik grada Novalje Ante Dabo i ja mogli smo redovnim putem izvršiti uplatu sredstava za pomoć. Ipak smo se odlučili posjetiti ovo područje kako bismo situaciju sagledali na licu mjesta, čuli probleme s kojima se susreću ovdašnji stanovnici i susreli se s ekipama iz naše županije koje su stalno na ovome terenu. Već sam rekao i ponovit ću da su ovi gradovi puno pružili Hrvatskoj tijekom Domovinskog rata, a sada je vrijeme da Hrvatska pomogne njima. U ovoj županiji živi velika kolonija Ličana s kojima smo se također susreli. Donirali smo sa 450 tisuća kuna Sisak, Petrinju, Glinu i Udrugu Ličana „Vila Velebita“. Ja vam poručujem izdržite kao što ste izdržali u Domovinskom ratu. Hrvatski narod je najjači onda kada mu je najteže i uvjeren sam da ćemo zajedno pobijediti i u ovoj klatastrofi koja je zadesila ovu županiju, rekao je župan dr. Milinović predajući donaciju gradonačelniku Gline.

Na upite novinara kakvi su njegovi dojmovi nakon obilaska terena župan dr. Milinović je istaknuo kako je sve što je vidio putem TV-ekrana strašno, ali dolaskom na teren i razgovorom s domaćinima uviđaju se pravi dosezi ove tragedije.

GS press