Devetoga rujna 1993. u 06,10 započelo je oslobađanje područja nazvanog Medački džep. Napad je izvršen sa tri  pravca: iz smjera Divosela, Bilaja i s vrhova Velebita. Za svega nekoliko sati oslobođeno je područje od Divosela, do Čitluka i teren do Počitelja. Gospić je danas bio domaćin svečanog obilježavanja 30. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Medački džep“. Svečanost je započela u  vojarni 9. Gardijske brigade „Vukovi“ Gospić, gdje je  upriličeno polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod spomen-obilježja poginulim pripadnicima ove proslavljene postrojbe. Potom je komemoracija organizirana kod spomen-obilježja „Velebitskim junacima“ u Rizvanuši, a nakon toga odana je počast kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata u Gospiću. Nakon toga je u Katedrali Navještenja blažene djevice Marije služena sveta misa za šest vojnika i policajaca poginulih u ovoj operaciji.

Ulicama Gospića potom je  krenuo mimohod u kojem su pronesene ratne zastave svih postrojbi vojske i policije koje su sudjelovale u ovoj  vojno-redarstvenoj operaciji. Na Trgu Stjepana Radića već ih je očekivalo mnoštvo uzvanika i građana sati i započela je središnja svečanost. Uoči početka službenog obilježavanja iz helikoptera ćije skočio padobranac, pripadnik oružanih snaga Hrvatske vojske koji se spustio na Trg sa zastavom Republike Hrvatske. Danas je nebo nad Gospićem u nekoliko navrata „parala“ akrobatska grupa HRZ-a „Krila Oluje“, dok je tijekom cijelog dana na Trgu Stjepana Radića bio   postavljen taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme koji uključuje MORH, MUP i MHB.

Ličko-senjski župan Ernest Petry dodijelio je predstavnicima postrojbi  Zahvalnice župana za 25 postrojbi koje su sudjelovale u ovoj operaciji, dok je potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved dodijelio skulpture Oca Domovine dr. Ante Starčevića.

Među visokim uzvanicima obilježavanja bio je i predsjednik RH Zoran Milanović, ali su iz njegovog Ureda uputili medijima isprike po kojima Predsjednik nije u mogućnosti doći u Gospić zbog spriječenosti drugim obvezama. Na svečanosti su bili izaslanici predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, saborski zastupnik Ante Deur i ministar obrane Mario Banožić. Također, u ime potpredsjednika Vlade i ministra MUP-a Davora Božinovića, događanju je prisustvovao glavni ravnatelj policije Nikola Milina. Uz sve navedene događaju su nazočili ratni zapovjednici, sudionici operacije iz HV-a, Hrvatske policije, specijalne policije, kao i brojni drugi gosti i uzvanici.

U VRO „Medački džep“ sudjelovalo je 25 postrojbi vojske i policije. Glavninu udara nosila je 9. gardijska brigada „Vukovi“. Uz nju su bile Domobranska bojna Lovinac i Gospić, zatim 111. brigada Hrvatske vojske, 71. bojna Vojne policije i 263. Izvidničko-diverzantska satnija Zapovjedništva Zbornog područja Gospić. U snage policije svakako treba izdvojiti Antiterorističku jedinicu Lučko, uz postrojbe specijalne policije iz cijele Hrvatske. Bile su toga dana u Lici Specijalna jedinica policije „Alfa“ – Zagreb, „Grom“ – Karlovac „Ajkula“ – Rijeka, „Rode“ – Varaždin, „Ris“ – Kutina, „Tigar“ – Gospić, „Poskok“ – Zadar, „Bak“ – Pula, „Osa“ – Sisak, „Grof“ – Dubrovnik, „Trenk“ – Požega, „Batt“ – Split, „Delta“ – Županja, „Jastrebovi“ – Šibenik, „Krpelj“ – Vinkovci, „Omega“ – Bjelovar, „Orao“ – Osijek i „Barun” – Zlatar.

Dok su hrvatske snage držale oslobođeni prostor zapovjednik snaga UNPROFOR-a francuski general Jean Cott sazvao je sastanak koji je održan u Zbornom području Gospić. Osim hrvatskih zapovjednika naše je izaslanstvo predvodio general Ivan Tolj. Pritisci međunarodne zajednice bili su vrlo jaki pa su se hrvatske snage iz oslobođenog prostora morale povući 11. rujna 1993. godine. Zbog lošeg političkog imidža i posljedica ove operacije koji je posebno isticao vojno-obavještajni vrh Srbije, sve hrvatske postrojbe su napustile „Medački džep“, uz stalna izviđanja vršena s Velebita kako bi se uvjerile da se u taj prostor neće opet vratiti tzv. Vojska Krajine. Obaviještajni vrh Vojske Srbije opetovano je isticao kako su ovu operaciju pripremali američki vojni eksperti. „Medački džep“ osmislile su i organizirale isključivo hrvatske snage na čelu s generalom Jankom Bobetkom, uz generala Rahima Ademija i admirala Davora Domazeta Lošu.

Gs Press