Hrvatska ima 3.888.529 stanovnika, to je pad od 9,25 posto u zadnjih 10 godina

0

Broj stanovnika smanjio se za 9,25 posto u odnosu na popis iz 2011. godine. Kućanstava je 5,31 posto manje, dok je broj stambenih jedinica porastao za 4,61 posto. U zadnjih 10 godina broj stanovnika smanjio se za 396.000.

Upravo je u tijeku konferencija za novinare Državnog zavoda za stastistiku na kojoj se iznose prvi podaci Popisa stanovništava.

Ukupan broj stanovnika u Hrvatskoj je 3.888.529.

Kućanstava: 1.438.423.

Stambenih jedinica: 2.350.444.

Broj stanovnika smanjio se za 9,25 posto u odnosu na popis iz 2011. godine.

Kućanstava je 5,31 posto manje, dok je broj stambenih jedinica porastao za 4,61 posto.

 

 

Glavna ravnateljica DZS-a Lidija Brković rekla je da je zadovoljna odazivom na digitalni popis stanovništva. “Podaci koji se prikupljaju popisom nužni su za provedbu raznih politika i znanstvenih istraživanja, a prikupljaju se isključivo u statističke svrhe. Popis je proveden unutar granica Republike Hrvatske i ne odnose se na iseljeništvo, rekla je Brković.

“Prema prvim rezultatima, ukupan broj stanovnika je 3.888.529. Kućanstava ima 1.480.423. Stambenih jedinica je 2.350.444”, dodala je. “Kad to usporedimo s 2011. godinom, broj stanovnika smanjio se za 9.5%, odnosno za više od 360.000 stanovnika”, rekla je Brković, dodavši da je broj stambenih jedinica povećan za više od 4 %.

“Po županijama najmanji pad je u Zagrebu, slijedi Dubrovačko-neretvanska pa Zadarska županija. Najveći pad bilježi Vukovarsko-srijemska, broj smanjen za više 19%, zatim je Sisačko-moslavačka županija te Brodsko posavska s padom za 17.53%”, rekla je.

 

 

“Što se tiče broja kućanstava, on je u RH pao za više od 5%, Najviše u Sisačko-moslavačkoj pa Vukovarsko-srijemskoj, a potom je Ličko-senjska”, dodala je.

“Najmanji pad je u ZagrebU, potom Zadarskoj županiji te Splitsko-dalmatinskoj”, rekla je Brković.

“Broj stanova je povećan u gotovo svim županijama, najviše je rastao u Dubrovačko-neretvanskoj”, dodala je.

 

 

“U zadnjih 10 godina broj stanovnika smanjio se za 396.000”, rezimirala je još jednom šefica DZ-a, pa dodala: “Smanjenja broja stanovnika je posljedica kretanja stanovništva i prirodnog prirasta.”

“Ovo su prvi rezultati s popisa koji su još podložni promjenama. Konačni rezultati bit će poznati kad završi obradi podataka. Svi rezultati dostupni su na webu DZS-a”, rekla je Brković.

 

 

“Što se tiče dobne strukture, to je sljedeća faza rada i to ćemo objaviti u sljedećoj tabeli, dobna i spolna struktura, Dakle još to nemamo, ovo su samo prvi rezultati o ukupnom broju stanovnika”, rečeno je.

“Što se tiče migracijskih podataka, oni će biti dostupni krajem lipnja ove godine”, rečeno je na presici.

Na pitanje kada će biti objavljene informacije o nacionalnoj pripadnosti Lidija Brković je rekla:

“Ne možemo to sad reći. Prvo idu ove osnovne brojke pa spolna i dobna struktura pa onda ostalo. Trebalo bi ići svakih par mjeseci”, rečeno je na presici.

 

 

Na pitanje zna li se koliki je ukupan trošak Popisa i jesu li svi popisivači plaćeni rečeno je sljedeće:

“Oni su planirani u proračunu u iznosu od 170 mil. kuna. U ovom trenutku mi još nemamo detaljno financijsko izvješće. Ono što mogu reći je da su naknade svim sudionicima popisa isplaćene”, rekla je Brković.

 

 

Gs Press / novilist.hr