Helikopter HRZ-a upućen na gašenje požara u Sloveniju

0

Helikopter Mi-8 MTV upućen na gašenje požara na području Renškog Vrha u Sloveniji

Helikopter Mi-8 MTV s opremom za gašenje požara iz vojarne “Knez Trpimir“ u Divuljama upućen je u četvrtak 21. srpnja 2022. u Sloveniju radi gašenja požara na području Renškog Vrha u blizini Nove Gorice.

“Drugi dan zaredom protupožarne zračne snage pomažu u gašenju požara u susjednoj Sloveniji, gdje pomažu i hrvatski vatrogasci. Hvala svim pilotima, tehničarima i vatrogascima koji sudjeluju u gašenju požara izvan naše Domovine i svojim doprinosom nastoje zaštiti živote i imovinu naših susjeda i prijatelja“, poručio je ministar obrane Mario Banožić.

Na osnovu zahtjeva poslanog preko Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu upućenog Ravnateljstvu civilne zaštite RH i odobrenja glavnog vatrogasnog zapovjednika, ministar obrane donio je Naredbu o uporabi Oružanih snaga RH radi pružanja humanitarne pomoći u gašenju požara u Sloveniji.

Po završetku današnjeg angažmana u Sloveniji, helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva vratit će se u matičnu bazu u vojarnu “Knez Trpimir“ u Divuljama.

Tijekom jučerašnjeg dana Canadair CL-415 je na gašenju požara u Sloveniji u devet naleta izbacio 48 tona vode.

Uz helikopter Mi-8 MTV, na gašenje požara na području Renškog vrha kod Nove Gorice u Sloveniji, dodatno upućen jedan Canadair CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenskih organiziranih snaga OSRH.

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske
Ministry of Defence of the Republic of Croatia