CROBAROMETAR NOVE TV – RUJAN 2023.
STRANKE:
HDZ – 29.9 % (+2 %)
SDP – 12.4 % (+0.9 %)
Možemo – 9 % (-1.4 %)
Most – 8.9 % (+0.2 %)
DP – 6.5 % (0)
Neodlučni – 16.9 %

Istraživanje pokazuje da je rejting HDZ-a, u odnosu na kolovoz, porastao za dva postotna poena te sada iznosi gotovo 30 posto, čime su se vratili na proljetne razine. Na drugom mjestu – premda daleko iza – slijedi SDP koji je na 12,4 posto te također raste, doduše za jedan postotni poen.

Na trećem je mjestu platforma Možemo s devet posto podrške ispitanika, u minimalnom padu u odnosu na prošli mjesec. Za dlaku slabiji MOST s 8,9 posto podrške, ali i sa blagim rastom. Gornji dom zatvara Domovinski pokret koji bilježi podršku od 6,5 posto.

Ovakav rast HDZ-a valja objasniti prvenstveno kroz prizmu donošenja posljednjeg paketa antiinflacijskih mjera pomoći: mjesecima je inflacija na vrhu liste problema koje građani ističu da ih najviše muče, pa je logično da, primjerice, zamrzavanje cijena 30 proizvoda nailazi na odobravanje.

Oporbene stranke su, doduše, istaknule svoje lidere za parlamentarne izbore, ali su to napravili pred kraj provedbe istraživanja tako da eventualni efekt toga nije vidljiv u ovom valu. Što se tiče afera poput ovih koje se vezuju za Franu Barbarića i HEP, građane očito ne zanima što se događa oko HEP-a sve dok je njima struja jeftina.

Što se “donjeg” političkog doma tiče, nekoliko je stranaka koje ne prelaze prag, ali su iznad 1 posto podrške. Prva među njima je Odlučnost i pravednost s 2,1 posto podrške, slijedi IDS s 2 posto, a onda u nizu idu HNS s 1,6 posto podrške, HSU s 1,4 te HSS s 1,2 posto podrške.

Svi ostali bilježe manje od 1,1 posto podrške, a moramo i ovaj mjesec istaknuti neodlučne: i dalje su druga politička snaga jer gotovo 17 posto ispitanika ne zna kome bi dalo svoj glas na izborima. Inače, da se ovih dana održavaju izbori, 68 posto ispitanika bi sigurno ili vjerojatno izašlo na birališta, 28 ne bi, a 4 posto ne zna.

Budući da je predizborna kampanja počela, neke bismo promjene mogli vidjeti već u idućem Crobarometru.

Gs Press / dnevnik.hr