SENJ – Večeras je u prepunoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta obilježena 34. godišnjica osnutka HDZ-a u Senju.

U goste senjskom HDZ-u stigli su ministri Oleg Butković i Tomo Medved, župan ličko-senjski Ernest Petry, zamjenica župana Jasna Orešković Brkljačić, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Darko Nekić, general Josip Lucić i mnogi drugi stranački dužnosnici.

Predsjednik senjskog HDZ-a i senjskog Gradskog vijeća Željko Tomljanović prisjetio se 19 hrabrih ljudi koji su osnovali HDZ u Senju 1990. godine i slijedili viziju, hrabrost i srce predsjednika Tuđmana.

-HDZ je u protekle 34 godine vidio Senj puna tri desetljeća. Senj je uvijek bio utvrda HDZ-a, a bit će to i na parlamentarnim i sljedećim izborima, zaključio je Tomljanović.

Ličko-senjski župan Ernest Petry se kao dijete HDZ-a i sin osnivača HDZ-a sjetio utemeljitelja stranke i poručio da uvijek treba ostati vjeran ideologiji predsjednika Franje Tuđmana, a pritom i slijediti premijera Andreja Plenković koji je nositelj modernog suverenizma.

Župan Petry se sjetio dramatičnih vremena, kako je kao dijete ležao po podu kada su srpski ekstremisti tukli snajperima po njegovom domu u kojem se osnivao HDZ.

-Definitivno ćemo potući crvene komuniste u Ličko-senjskoj županiji i Hrvatskoj, lenjinističke sljednike koji dižu “pesnice”.

Senj je svojom odanošću Hrvatskoj bio pojam nama u Novom Vinodolskom, istaknuo je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. Težili smo dugo da budemo kao Senj i na tom putu uvijek ste nam bili podrška. Tadašnji gradonačelnik Senja Darko Nekić i ja zajedno smo se borili da dva prijateljska grada krenu putem velikih projekata.

Senj je uvijek bio pobjednički za HDZ, to moramo proširiti i na Hrvatsku i na osmu izbornu jedinicu, gdje sam nositelj i koja je najteža izborna jedinica za HDZ, rekao je Butković poručivši da će HDZ kao najveća hrvatska stranka koja je ostvarila povijesne uspjehe pobijediti na parlamentarnim izborima.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved podsjetio je na 1989. i 1990. kada je bilo složeno, zahtjevno i opasno vrijeme.

-Sjećamo se jako dobro pod kakvim smo nadzorom tadašnjih službi bili. Sjećam se riječi jugo generala Veljka Kadijevića koji je poručio: srušite HDZ i ubili ste ideju samostalne Hrvatske. Prozivali su nas strankom opasnih namjera, napuštali su Sabor, podsjetio je na teške i ponosne trenutke čovjek koji je oružjem branio domovinu.

Od članova HDZ-a se očekuje da na izborima budu odlučni kao 1989., 1990. i 1991. godine, a ne treba se osvrtati na one koji kritiziraju HDZ jer od njihove buke se ne čuje ništa, zaključio je Medved, nositelj stranačke liste u sedmoj izbornoj jedinici koja uključuje i Senj.

Program je vodio Ivan Prpić Špika, a za glazbeni predah pobrinuli su se Joso i Mario Butorac.

Gs Press