Nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin izdao naredbu da se nuklearni arsenal stavi u stanje visoke pripravnosti, građani Hrvatske su zdravstvene ustanove zatrpali upitima o tome gdje i kako mogu nabaviti jod, odnosno kalijev jodid koji sprječava apsorpciju radioaktivnog joda u štitnjači.

Potvrdila je to za Dnevnik Nove TV predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo.

‘U suštini, taj lijek ne treba’

“Građani već nekoliko dana dolaze u ljekarne i pitaju za tablete joda, ponukani idejom o nuklearnom ratu. Svakih pola sata ljudi ulaze u ljekarnu i traže jod. Traže mogućnost da nabave taj lijek. No, lijek se može kupiti samo na recept. On nema drugu indikaciju i koristi se samo u slučaju nuklearnih katastrofa”, kazala je.

Nakon nuklearnih katastrofa, Svjetska zdravstvena organizacija propisala je protokole u slučaju takvog djelovanja.

“Građanima treba napomenuti da se to uvijek odnosi na uske radijuse, od mjesta gdje je bila nesreća. Postoje dva protokola, od 15 km i 20 km. Sličan protokol imamo i u Hrvatskoj. To sada nije opća opasnost i razlog da se na neprimjeren način pokušava dobiti taj lijek, jer u suštini taj lijek ne treba”, pojasnila je Soldo.

Image
HLADNORATOVSKI BOJ / 

Kolike su šanse da rat u Ukrajini postane nuklearni? Stručnjaci su iznijeli svoje teze i, zapravo, nemamo previše razloga za brigu…

‘To je lijek samo za mlađe od 40’

Kaže kako razumije strah građana, ali napominje da svaka zemlja ima spremne protokole za ponašanje u slučaju nuklearanog napada.

“Sigurno će i naša zemlja osigurati dovoljnu količinu lijeka ako bude potrebno. To nije lijek koji se koristi za sve pacijente, niti za cijelo stanovništvo. On se koristi za mlađe od 40 godina, po posebnim protokolima, ovisno o tome koliko je osoba stara i koliko ima kilograma”, pojasnila je Soldo.

Navodno su i u Austriji građani požurili u ljekarne i ‘počistili’ kalijev jodid s polica, a više ga nema ni na zalihama.
Gs Press / net.hr