Na području Policijske uprave Ličko-senjske županije zabilježena su dva pronalaska minsko-eksplozivnih sredstava, što je potaknulo policijske službe da pozovu građane na oprez. Policijska uprava upozorava građane da ne poduzimaju nikakve radnje samostalnog uklanjanja predmeta koji nalikuju na eksplozivna sredstva, već da odmah obavijeste policiju.

Jedan od pronalazaka dogodio se na pašnjaku u mjestu Visuć gdje je pronađen dio topovskog zrna. Policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu izuzeo je pronađeni predmet te ga pohranio u skladište do uništenja. Drugi pronalazak dogodio se jučer u mjestu Oraovac gdje je pronađen izgoreni motor od rakete. I ovaj predmet je izuzet od strane policijskog službenika za protueksplozijsku zaštitu i pohranjen u skladište do uništenja.

Ovim putem, Policijska uprava Ličko-senjske županije poziva građane da se pridruže akciji „Manje oružja – manje tragedija“ te da bez ikakvih sankcija dragovoljno predaju ilegalna ubojita sredstva i oružje. Protiv građana koji prijave ovakvo oružje nadležnom tijelu radi predaje, neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak.

Pozivajući građane na pridruživanje akciji, policija ističe važnost suradnje u cilju stvaranja sigurnijeg okruženja za sve građane. Također, upozoravajući na opasnosti koje mogu proizaći iz zloupotrebe ostavljenih predmeta, policija naglašava da su djeca osobito ugrožena te stoga apelira na sve građane da ne ostavljaju ovakve predmete na javnim mjestima.

Građani koji pronađu predmete koji nalikuju na eksplozivna sredstva, trebaju odmah obavijestiti policiju pozivom na broj 192 ili otići u najbližu policijsku postaju. Policija će poslati stručne i osposobljene policijske službenike koji će preuzeti pronađeni predmet.

Gs Press