Gotovo pola metra snijega u Gorskom kotaru

0

OBLAČNO je jutros diljem zemlje, uz kišu i snijeg.

Oblačno će se vrijeme nastaviti tijekom prijepodneva i ranog popodneva, na Jadranu s kišom, a u unutrašnjosti s kišom i susnježicom, ponegdje i snijegom, posebno u gorskoj Hrvatskoj.

Prema službenim podacima, snježni pokrivač je najviši u Gorskom kotaru, Parg Čabar 41 cm, Crni Lug 33 cm, Gospić 13 cm. Na Sljemenu je jutros izmjereno 12 cm snijega, uz -3 stupnja.

Problemi na cestama

Na snježne prilike jutros je upozorio Hrvatski autoklub. Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i obrnuto trenutno nema slobodnog cestovnog pravca.

Zbog zimskih uvjeta zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostala vozila obvezna je zimska oprema na većini cesta u Gorskom kotaru i Lici, uključujući autocestu A6 Rijeka-Zagreb na dionici Kikovica-Bosiljevo, staru cestu DC3 kroz Gorski kotar između Zdihova i Kikovice i državnu cestu DC1 na dionici Zagorje-Vaganac-Gračac-Knin.

Kaosu u prometu pridonosi olujna bura, zbog olujnog vjetra za sve skupine vozila, osim za osobne automobile, zatvorena je autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok-Posedarje. Samo za osobna vozila otvoren je i Paški most, državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački i Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja te Karlobaga i Sv. Marije Magdalene.

Bit će još snijega, stiže i u nizine

I u nastavku dana bit će vjetrovito, uz kišu i snijeg, a razvedrit će se predvečer, najkasnije u Gorskom kotaru, Lici i Dalmaciji, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Oborina će biti i sutra još tijekom jutra. Bura će tek sutra prema večeri slabjeti.

Za vikend – novi snijeg u unutrašnjosti, u subotu na istoku zemlje, tijekom nedjelje u gorju, središnjim i sjeverozapadnim područjima, najavila je meteorologinja N1 Tea Blažević.

Gs Press / index.hr