Gotovo 9900 novih slučajeva danas, skoro svaki drugi testirani pozitivan

0

KAKO neslužbeno doznajemo, danas imamo nešto manje od 9900 novih slučajeva, a udio pozitivnih nešto je veći od 46 posto. Čeka se službeno priopćenje Stožera.

Od danas PCR test više nije obavezan, već je brzi antigenski test dovoljan za dokazivanje covida-19 i dobivanje EU digitalne covid-potvrde, ali ona će vrijediti samo za Hrvatsku.

Jučer smo imali 7956 novih slučajeva zaraze od 18.404 testiranih. Preminulo je 38 osoba. 1824 pacijenta su bila na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru bila 233 pacijenta.

ŽUPANIJE OBJAVLJUJU NOVE KORONA-BROJKE

LIČKO-SENJSKA – 84 NOVA

S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 h evidentirane su 84 novooboljele osobe od covida-19, 53 osobe su izliječene te je jedna osoba preminula.

Oboljele osobe su s područja: Gospić (20), Novalja (18), Otočac (5), Senj (18), Brinje (5), Donji Lapac (3), Perušić (4), Plitvička Jezera (10) i Udbina (1).

Na covid-odjelu OB-a Gospić preminula je jedna muška osoba (1949.) s područja Otočca.

Od covida-19 s područja Ličko-senjske županije ukupno je oboljelo 8999 osoba, od kojih je 379 aktivnih slučajeva, 201 osoba je preminula te je ukupno izliječeno 8419 osoba.

U posljednja 24 h provedeno je testiranje nad 372 osobe.

Na liječenju na covid-odjelu OB-a Gospić trenutno se nalazi 11 osoba.

Na području PU ličko-senjske aktivne su 422 mjere samoizolacije. Izvršenim provjerama nije utvrđeno kršenje izrečenih mjera.

“BRZI ANTIGENSKI TESTOVI DOVOLJNI SU KAKO BI SE BOLEST POTVRDILA”

“Nije nužno da svi naprave PCR kako bi im se priznalo da su preboljeli bolest. Kada se dijagnosticira bolest brzim antigenskim testom, nije potrebno potvrđivati to i PCR-om. Upravo se to napravilo zato što je zadnjih nekoliko dana veliki pritisak na testiranje PCR-om. Da bi se došlo na red za test PCR-om, čeka se i po nekoliko dana. Brzi antigenski testovi dovoljni su kako bi se bolest potvrdila. Isto tako, može se dobiti i potvrda. Ali ta potvrda nije ona klasična EU digitalna covid-potvrda koja nam služi za putovanja”, izjavila je epidemiologinja Mayer jutros na HRT-u.

Što se tiče brzih antigenskih testova, kaže, novost je da nije nužno da se naprave na punktovima za testiranje, već je od jučer podijeljeno 560.000 testova liječnicima obiteljske medicine i primarnoj zdravstvenoj zaštiti – stomatolozima, ginekolozima, izabranim pedijatrima…

Gs Press / index.hr