novilist.hr

Dan Ličko senjske županije obilježava se 23. svibnja. Da upravo tog dan bude njezin svečani dan razlog je jedan drugi rođendan, onaj Oca domovine Ante Starčevića, koji je u Velikom Žitniku rođen upravo tog dana i to točno prije 200 godina, 1823. Riječ je dakle o dvostrukom jubileju jer i Ličko-senjskoj županiji je okruglih – 30 godina.

Gost studija 20a Novog lista tim je povodom Ernest Petry, ličko-senjski župan s kojim ćemo voditi razgovor o nizu iznimno značajnih aktualnosti najveće hrvatske županije. I ne samo da je najveća, ona je po nizu bogatstva vjerojatno i najpotentnija hrvatska županija. Prije svega tu mislimo na prirodne datosti, čak dva nacionalna parka i golemi park prirode, ali i po zalihama pitke vode koje idu u red najvećih u Europi.

S druge strane, taj tako veličanstveni prostor najnenapučenija je hrvatskih regija. U samoj Lici tek je nešto više od 30 tisuća stanovnika tako da je pitanje svih pitanja – demografija. Ekonomski i svi ostali preduvjeti da bi se u Lici ne samo ostalo, nego da bi se u Liku i doseljavalo.

Golemi su dakle potencijali, silne posebitosti za razvoj turizma i poljoprivrede te njima prilagođene industrije, ali i nekad iznimno razvijenog zanatstva i obrtništva. Župan Ernest Petry u razgovoru sa svečanim povodom pojasnit će nam i približiti svoje viđenje budućnosti županije kojoj je na čelu.

Intervju s Ernestom Petryem, županom Ličko-senjske županije, biti će dostupan putem linka: https://novilist.hr/

Video će također biti dostupan na YouTube kanalu https:/www.youtube.com/@novilisthr/videos

Gs Press / novilist.hr