Dvoje maturanata gospićke gimnazije (R. S. i I. S.) podignulo je na Upravnom sudu u Rijeci tužbu protiv Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja jer im je poništen lanjski ispit državne mature, doznaje se na tom sudu.

U četvrtak je održano ročište na Upravnom sudu u Rijeci u predmetu koji se vodi u povodu tužbe učenika gospićke gimnazije protiv Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja zbog poništenja ispita državne mature.

Na ročištu je saslušana svjedokinja, viša stručna savjetnica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, profesorica N. L. koja je na državnoj maturi u Gospiću sudjelovala kao koordinatorica za matematiku.

Tužitelji smatraju kako je prije donošenja odluke o poništenju državne mature iz matematike na osnovnoj i višoj razini trebalo provesti ispitni postupak i omogućiti izjašnjavanje o sumnji na prepisivanje.

U Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja smatraju pak da je prilikom ocjenjivanja ispita iz matematike na osnovnoj i višoj razini, održanih u gospićkoj gimnaziji 23. i 24. lipnja 2020., utvrđeno da postoji opravdana sumnja na moguće prepisivanje, zbog čega su poništeni ispiti državne mature iz tih predmeta za šest učenika i određeno je ponovno polaganje ispita.

Uz to Nacionalni centar smatra da je bio ovlašten neposredno riješiti stvar.

Na sudu se doznaje i da je Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja uskraćeno zastupanje po odvjetniku jer je riječ o zakonskoj zapreci od 2012. prema kojoj “odvjetnici u upravnom sporu mogu zastupati tužitelja i zainteresiranu osobu, ali ne i tuženika (javnopravno tijelo)”.

Rasprava je odgođena kako bi se tužitelji mogli očitovati na podnesak tuženika, a iduće ročište zakazano je za 25. veljače 2021. u 9 sati, doznaje se na riječkom Upravnom sudu, na kojem do sada nije vođen nijedan istovrsni spor.

Gs Press / Hina