U Gospiću je jučer zabilježen izuzetan slučaj dragovoljne predaje oružja. Jedan građanin je predstavnicima policijskih snaga predao 1661 komad raznog streljiva i pušku s užlijebljenim cijevima. Predani materijal je, prema izjavama nadležnih, odmah preuzet od strane policijskog službenika za protueksplozijsku zaštitu te je pohranjen u skladište do njegovog konačnog uništenja.

Ovaj događaj predstavlja izvrstan primjer suradnje građana i policije u sklopu nacionalne kampanje „Manje oružja – manje tragedija“. Kampanja, koja promiče bezsankcijsku dragovoljnu predaju ilegalnog oružja, poziva sve građane koji posjeduju nelegalno oružje ili eksplozivna sredstva da ih predaju, kako bi se povećala sigurnost u zajednici.

Policijske snage naglašavaju da je dragovoljna predaja oružja bez sankcija, sukladno Zakonu o nabavi i posjedovanju oružja građana. Poziv na broj 192 omogućava građanima da učine prvi korak prema sigurnom preuzimanju i odlaganju opasnih predmeta.

Zahvaljujući ovoj akciji, brojni građani su već vratili oružje, a policija posebno cijeni one koji pri pronalasku minsko-eksplozivnih sredstava odmah obavještavaju nadležne. Ovakvim odgovornim postupanjem, građani direktno doprinose stvaranju sigurnijeg i sretnijeg okruženja za sve.

Važno je napomenuti da oružje i eksplozivna sredstva nikako ne treba donositi osobno u policijske postaje. Umjesto toga, građani se potiču da izraze svoju želju za predajom putem telefonskog poziva ili posjeta najbližoj policijskoj postaji, nakon čega će stručni i osposobljeni policijski službenici preuzeti opasne predmete.

Ovaj slučaj u Gospiću pruža nadu i inspiraciju, dokazuje važnost i uspjeh kampanje „Manje oružja – manje tragedija“ te potiče sve građane na slijed istog primjera.

Gs Press