GOODYEAR se pridružuje komercijalizaciji lunarne mobilnosti

0

Goodyear će izraditi gume osmišljene za ekstremne temperature u šestini gravitacije i za teren pun kratera.

Zagreb, 28. srpnja 2022. – Prije 53 godine Goodyear je isporučio važne proizvode za NASA-in program Apollo, među ostalim i za misiju Apollo 11 koja je u to vrijeme sletjela na Mjesec. Rad na svemirskoj tehnologiji će u razvoju vozila za lunarnu mobilnost nastaviti u suradnji s poduzećem Lockheed Martin.

Lockheed Martin razvija novu generaciju lunarnih vozila za potporu znanosti te kao pomoć NASA-i, gospodarskim poduzećima i drugim svemirskim agencijama. Goodyear će također pridonijeti svojom stručnošću i bogatim iskustvom u izradi guma.

S ciljem usavršavanja guma za razne lunarne rovere još od Apolla, Goodyear je zajedno s NASA-om nastavio s različitim inovacijama. https://corporate.goodyear.com/us/en/media/news/goodyear-and-nasa-invent-spring-tire-for-moon-possibly-earth.htmlKako bi pospješio mobilnost na Mjesecu i uspješno se nosio s izazovnim uvjetima na njegovoj površini, Goodyear će se ovaj put osloniti na svoju naprednu tehnologiju bezračnih guma koja se na Zemlji koristi za mikropokretljivost, autonomne autobuse i putnička vozila.

Za razliku od lunarnih rovera Apollo, koji su namjenski izgrađeni za samo nekoliko dana korištenja unutar radijusa od osam kilometara od mjesta slijetanja, na budućim misijama zahtijevat će se prelazak mnogo većih udaljenosti preko neravnog terena i na ekstremnim temperaturama. Goodyear će morati razviti gume koje će omogućiti dugogodišnju izdržljivost na noćnim temperaturama nižim od –120 stupnjeva Celzija i dnevnim temperaturama iznad 120 stupnjeva Celzija.

Projektu se tehnologijom robotske ruke pridružuje i MDA iz Kanade koja će se moći koristiti na lunarnim vozilima certificiranim za siguran prijevoz ljudi. Ta ruka bit će vrijedan doprinos potpori astronautima i omogućit će veću funkcionalnost rovera čak i u potpuno automatiziranim misijama.

Poduzeća Lockheed Martin, MDA iz Kanade i Goodyear čine ekipu s jedinstvenom perspektivom i stručnošću za suočavanje s novim izazovima i promjenjivim pristupima tržištu. Očekuju da će svoje prvo vozilo na površini Mjeseca imati dovoljno rano da podrže NASA-inu prvu misiju slijetanja s posadom koja će pri hodanju po Mjesecu uključivati prvu ženu i prvu crnu osobu. Misija je trenutačno planirana za 2025. godinu.

Informacije o tvrtki Goodyear Slovenija

Goodyear Slovenija d. o. o. jedan je od vodećih proizvođača guma u jugoistočnoj Europi i još od 1998. godine dio je međunarodne korporacije Goodyear. Tvrtka Goodyear Slovenija ima oko 1700 zaposlenika.

Goodyear Slovenija proizvodi i prodaje gume za osobna, poluteretna i teretna vozila, industrijske i građevinske strojeve i motogume. Prodajni asortiman čine gume pet robnih marki: Goodyear, Dunlop, Sava, Fulda i Debica. Te gume donose sigurnost i udobnost vozačima na cestama u cijelome svijetu, s obzirom na to da približno 80 posto guma prodaje u europske i druge države putem prodajne mreže koncerna Goodyear. Za više informacija o našim gumama posjetite internetske stranice www.goodyear.eu, www.dunlop.eu, www.fulda.eu, www.sava-tires.com ili www.goodyear-slovenija.si.

Informacije o korporaciji Goodyear

Goodyear je jedan od najvećih proizvođača guma u svijetu. Zapošljava približno 72 000 ljudi. Proizvodi se izrađuju u 57 tvornica u 23 države svijeta. U svojim dvama centrima za inovacije, u Akronu u Ohiju i Colmar-Bergu u Luksemburgu, trude se razvijati najnaprednije proizvode i usluge koji postavljaju standarde glede tehnologija i izdržljivosti u industriji. Za više informacija o korporaciji Goodyear i njezinim proizvodima posjetite internetsku stranicu www.goodyear.com/corporate.

Za dodatne slike i videosadržaje posjetite središnju internetsku redakciju na: http://news.goodyear.eu.

Informacije o korporaciji Lockheed Martin

Lockheed Martin Corporation, sa sjedištem u gradu Bethesda, Maryland, SAD, globalno je poduzeće koje se bavi sigurnošću i svemirom. Zapošljava približno 114 000 ljudi diljem svijeta i prvenstveno se bavi istraživanjem, planiranjem, razvojem, izradom, integracijom i održavanjem naprednih tehnoloških sustava, proizvoda i usluga. Na Twitteru možete pročitati najnovije objave i vijesti o korporaciji (@LMNews) te više informacija o najnovijim tehnologijama, misijama i ljudima koji pokreću budućnost svemira (@LMSpace).

Gs Press / Pragma komunikacije d.o.o