GIMNASTIKA U UDBINI, PERUŠIĆU, KORENICI I GOSPIĆU

predbilježbe za djecu od 3-11 godina starosti

 

Gimnastički klub Lički Sokol koji je krenuo s djelovanjem prije tri godine proširio je svoju djelatnost na Udbinu, Perušić, Korenicu i naravno nastavlja djelovati i u svojoj matici Gospiću.

Za ovu prigodu pokretač gimnastičkog sporta u Ličko-senjskoj županiji i osnivač kluba Lički Sokol za djecu predškolske i školske dobi Nikola Starčević dao nam je intervju oko stručnog rada kluba, materijalnih uvjeta i plana razvoja gimnastike na prostoru Like za 2023. godinu:

Kakav je trenerski kadar u Ličkom Sokolu?

Ove godine u klubu imamo nekoliko licenciranih trenera od strane Hrvatskog instituta za kineziologiju pri Kineziološkom fakultetu u Zagrebu što je veliki iskorak po pitanju educiranosti trenera, a to je pretpostavka za još kvalitetniji i stručniji rad. Također imati ćemo i gostujuće trenere koji će periodično dolaziti u Gospić i ostale Općine u kojima djelujemo kako bi naši mališani imali šansu usvojiti elemente od najboljih.

Koji su vaši modeli unapređenja rada kluba?

Odlično pitanje upravo je odrađen i prvi gimnastički kamp u Selcu pod vodstvom iskusnih trenera gimnastike iz Zagreba i Karlovca što puno znači za natjecateljski razvoj naše djece, ali i naših klupskih trenera koji su nadopunili teoretske spoznaje na kampu koji je pohodilo desetak mladih gimnastičara iz Gospića i Perušića skupa s našim klupskim trenerima.

Sve to lijepo zvuči no kada će doći medalje?

Ove godine planiramo prvo županijsko prvenstvo Ličko-senjske županije u gimnastici gdje bi svoja nova stečena znanja koluta, „zvijezde“, premeta strance, premeta naprijed nazad i naravno za napredne salta naprijed i nazad odmjeravala djeca iz cijele Like. Na ovaj način postići ćemo kompetitivnu komponentu kod naših malih sportaša odnosno gimnastičara te ćemo najbolje nagraditi ne samo sa medaljama.

Kada bismo mogli „proizvesti“ jednog Tina Srbića?

Treba biti realan, u ovoj fazi rada cilj je djecu iz Ličko-senjske županije naučiti bazične parterne elemente i poneke na spravama, ali za neki ozbiljniji rezultat treba imati fiksno postavljene sprave, gimnastičku jamu, veliki trampolin, no i ovo je već ozbiljno u smislu pripreme djece za osnove gimnastike, a pogotovo za sve ostale sportove jer netko tko trenira gimnastiku sigurno ima veće šanse da bude bolji nogometaš, rukometaš, hrvač ili košarkaš što je i znanstveno dokazano cijelim nizom istraživanja u sportu u predškolskom i školskom sustavu tjelesnog vježbanja.

Koliko imate članova i podupiru li vas Grad Gospić i Općine u kojima djelujete?

Malo ćete se nasmijati kad vam kažem da imamo potporu svih Općina dakle Plitvice, Perušić i Udbina, ali ne i od Grada Gospića iako u samom Gradu Gospiću u ovom trenutku imamo 80 aktivne djece te smo treći najbrojniji kolektiv u Gradu i djelujemo četvrtu godinu. U Gospiću plaćamo najam prostora za treninge, honorare trenerima i pomoćnicima te uspijevamo zadovoljiti djecu, roditelje i trenere no za neki iskorak u natjecanjima biti  će teško bez podrške Grada jer ovako je sve na roditeljima, a i sami znate kolika je trenutna inflacija i da je teško to sve namiriti iz plaća roditelja.

U Korenici trenira 60 djece, a Perušiću 20 djece, dok u Udbini tek krećemo s djelovanjem i u tijeku su predbilježbe za Udbinu, ali i ostale lokacije.

Zahvalio bi se na potpori ljudima iz Općina Plitvička jezera, Korenica, Perušić  i Udbina što prepoznaju kvalitetu i vrlo važnu komponentu za razvoj naše djece.

Zar nije vodstvo Grada Gospića predizborno najavljivalo izgradnju dvorane za hrvanje i upravo za gimnastiku 2021. godine skupa s vama kao prvim čovjekom sporta u to vrijeme?

Istina, ali ne bih komentirao to je pitanje za gradsku upravu ,zašto ne ispune svoje predizborno obećanje, a ne mene kojem je istekao mandat prvog čovjeka sporta i to još 26.10.2022.

Kako roditelji mogu prijaviti djecu na gimnastiku?

Vrlo jednostavno sa klikom na link https://www.gimnastika-lickisokol.hr/lokacije/ gdje je nužno samo odabrati lokaciju u kojoj dijete živi i ispuniti podatke kako bi osigurali mjesto u grupi. Svi treninzi kreću početkom nastave u školi, a termini se nalaze na web stranici kluba.

Gs Press