‘Već prošle sezone gripe primijetili smo da je pandemija koronavirusa uzrokovala nagli kraj epidemije gripe ili, bolje rečeno, da je zasjenila epidemiju gripe’, kaže Branka Sep-Ševerdija iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.

Proljeće se bliži, a gripe još nema. U Hrvatskoj ove sezone službeno nije zabilježen niti jedan slučaj gripe, a tu neobičnu situaciju zdravstveni stručnjaci pripisuju protuepidemijskim mjerama protiv Covida-19. Slično je i diljem Europe. Prema posljednjim izvještajima Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) zabilježeni su tek sporadični slučajevi gripe, a detektirani su virus gripe A i B, piše Glas Istre.

Pandemija koronavirusa zasjenila epidemiju gripe

Inače, virus gripe najprije se pojavi na južnoj hemisferi, gdje je ove godine broj oboljelih bio znatno manji nego prethodnih sezona pa se sličan scenarij očekivao i na našoj, sjevernoj hemisferi.

“Zaista je vrlo niska aktivnost gripe na sjevernoj hemisferi, a to je najvjerojatnije zbog utjecaja različitih javnozdravstvenih i socijalnih mjera koje se provode kako bi se smanjio prijenos virusa SARS-CoV-2. Već prošle sezone gripe primijetili smo da je pandemija koronavirusa uzrokovala nagli kraj epidemije gripe ili, bolje rečeno, da je zasjenila epidemiju gripe. Bilo je vrlo teško razlikovati simptome gripe od simptoma korona infekcije”, kazala je za Glas Istre epidemiologinja mr.sc. Branka Sep-Ševerdija iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.

Većina stručnjaka prognozirala je, kaže Sep-Ševerdija, da će paralelno cirkulirati i virus gripe i koronavirus, ali do toga nije došlo.

“I tada sam nekako bila sigurna da će samo jedan od njih prevladati te da je moguće da će možda jedan virus i potpuno izostati iz cirkulacije”, pojansila je.

Najvjerojatniji razlog je, kaže, što se zbog pandemije korona virusa cijeli zdravstveni sustav organizirao na preventivne mjere te su protuepidemijske mjere (nošenje zaštitne maske, fizička distanca, dezinfekcija ruku) u značajnoj mjeri pridonijele sprečavanju širenja kako virusa korone tako i drugih respiratornih virusa među koje spada i virus gripe.

Gs Press / net.hr