„Modno snimanje je na svakoj Fotosofiji jedan od najveselijih i najaktivnijih dana. Tada zajedničkim snagama fotomodeli, make up artisti, modni dizajneri i polaznici seminara stvaraju kreativne modne fotografije. Budući da su neki od danas vodećih modnih fotografa naše regije upravo na Fotosofia modnom snimanju stekli važna iskustva, s uzbuđenjem iščekujem tko će iz ove generacije odabrati modnu fotografiju za svoju strast,“ kaže Damir Hoyka, pod čijim se umjetničkim vodstvom ovih dana u Zagrebu održalo modno snimanje, jedan od najizazovnijih treninga za polaznike njegova seminara Fotosofia koji ove sezone slavi – 19. rođendan.

Modno snimanje zahtijeva od svakog sudionika vrlo veliku dozu samodiscipline, ali i kreative. Za dobru pripremu bio je zadužen Franjo Matković, jedan od od najpoznatijih modnih fotografa,  koji im je dan ranije održao predavanje o načinu snimanja modnog editorijala. Tako su seminaristi iz prve ruke doznali što sve čini jedan radni dan u životu modnog fotografa: od razrade kreativnog koncepta i postavljanja scene do tehničkih detalja poput osvjetljenja i postprodukcije. Poseban naglasak stavljen je na suradnju s modelima i stilistima kako bi se stvorile fotografije koje prenose priču i emociju.

Jedan od ključnih trenutaka bio je praktičan dio modnog dana gdje su seminaristi uz pomoć Hoykinih asistenata – polaznika prijašnjih seminara, imali priliku primijeniti stečena znanja u stvarnom okruženju. Na setu im se priključila i Matea Smolčić Senčar, jedna od vodećih domaćih fotografkinja, koja je supervizirala njihov rad.

Pozornica snimanja bila je Wespa Spaces u Green Gold centru, zagrebački coworking prostor čije je moderno uređenje inspiriralo fotografe da izvuku maksimum iz kreacija modnih dizajnerica Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu Antonije Bracanović, Blanke Gotić i Katarine Matulin. Kreacije su nastale pod mentorstvom izv. prof. mr. art. Jasminke Končić, a za manekenke se pobrinula Tihana Harapin Zalepugin, vlasnica modne agencije Talia Model.

“I ove godine je stigao poziv od mog dragog i dugogodišnjeg suradnika Damira Hoyke da se priključimo modnom snimanju. Dinamičan, aktivan, prepun ideja – Hoyka se ponovno upušta u avanturu stvaranja novih foto lica. Zahvaljujući svojoj zaraznoj energiji i znanju sigurno će u tome uspjeti. Talia modelice će ovim iskustvom osjetit čari poziranja i vratit će se obogaćene novim spoznajama. Hvala ti dragi Hoyka što nas uvijek razveseliš pozivom za suradnju ”, rekla je Tihana Harapin Zalepugin, jedna od naših najpoznatijih modnih agentica.

Dinamičnu modnu ekipu na setu činile su Lena Šarić, Tara Begedin i Stela Veček, modeli agencije Talia Model, dok su za šminku i styling frizura bile zadužene Monika Maček, Maja Toplak i Nika Opuhak iz Callegari-talijanske škole mode i dizajna.

Gs Press / D. Hoyka