Kako u pet minuta izaći iz svoje sigurne zone i postati osoba potpuno suprotna onoj koju poznamo s malih ekrana, kazališta ili sportskih terena… Odgovor na to pitanje doznali su svi koju se se u zagrebačkom Katranu prepustili kreativnim polaznicima 19. generacije seminara Fotosofia, čiji umjetnički direktor Damir Hoyka već gotovo dva desetljeća okuplja najpoznatije zvijezde show businessa.

Fotosofia Celebrity day i ove je godine otkrio nepoznata lica brojnih pjevača, tv-voditelja, novinara, glumaca, sportaša… Doajen hrvatske zabavne glazbe Miro Ungar izvrsno se uklopio u adrenalinom ispunjeno događanje te se prisjetio kako se prije 60 godina sa svojim kvartetom 4M prebacivao u razne likove imitirajući najpoznatije svjetske grupe poput The Plattersa i The Diamondsa.

“Hoykini seminaristi su me snimili kao indijanca, zatim kao igrača golfa, a na kraju sam zasvirao i violinu na toaletu! Nije mi teško igrati razne uloge jer cijeli život nešto cirkusiram. Uvijek volim izmišljati nešto novo i kreativno pa sam se vrlo brzo prilagodio ovom fotokabare showu. U životu je važno raditi ono što voliš i pritom se dobro zabavljati – to je ključ dugovječnosti”, rekao je Miro Ungar, debitant na Fotosofia danu zvijezda, koji je nedavno proslavio 87. rođendan, no odradio je svaku kreativnu ideju maksimalno energično i posvećeno.

Po prvi puta se pred kamerama Hoykinih seminarista našla i Romina Knežić, voditeljica Dnevnika Nove TV, koja se s punim povjerenjem prepustila kreativcima iza objektiva.

“U jednoj situaciji sam bila šumska vila, a odmah nakon anđeo. Zatim sam malo otputovala u prošlost i bila djevojka iz 80-tih. Osjećam se fantastično u toj izmjeni uloga, a posebno me se dojmila kreativnost fotografa koji pomno biraju rekvizite, poput gas maske, i na taj se način reflektiraju na trenutačnu svjetsku situaciju. Preporučila bi svakome da dođe”, rekla je Romina Knežić. Za razliku od nje, Damira Gregoret, novinarka i voditeljica RTL Danas već je drugi puta na Fotosofiji.

“Ove godine uživam još više. Baš sam si dala oduška i odigrala nekoliko uloga – od zle vile rokerice do zlatne djevojke. Ovo snimanje je najzabavniji izlazak iz moje zone sigurnosti. Za razliku od lani kada sam imala puno priprema, ovaj puta sam se odlučila prepustiti fotografima i ispalo je genijalno. Zaključila sam da je za najbolji rezultat ključna sinergija između fotografa i mene kao modela. Jedva čekam vidjeti finalne rezultate”, rekla je Damira Gregoret.

Uz nju, na snimanju su još bili Mario Petreković, komičar, glumac i voditelj, njihov domaćin u Katranu u Klubu Grada Bjelovara. Zatim zagrebački glumci Vedran Mlikota i Goran Grgić te njihov kolega iz Bosne i Hercegovine Dino Bajrović poznat po ulozi u filmu Quo vadis, Aida?

U neke nove likove preobrazili su se i tv-voditelji i novinari Ivan Vukušić, Ognjen Golubić i Tomislav Jelinčić, zatim nekadašnji rukometni reprezentativac Goran Šprem, te jedna od naših najboljih skijašica Leona Popović.

Hoyka je prezadovoljan sinergijom zvijezda i seminarista te zahvalan svima koji su prihvatili da ih se fotografira u neuobičajenim situacijama.

“Treba imati hrabrosti za preobrazbu u neku drugu osobu. Često na prvu ni ja ne uspjem prepoznati o kome se radi, što znači da smo napravili dobar posao. Ovaj tip snimanja je jako zahtjevan čak i za iskusne profesionalce, a mojim seminaristima je izvrsna prilika za prva iskustva s osobama koje su do tada vidjeli samo na malom ekranu. Na taj način uče se komunikaciji i brzini razmišljanja te razvijaju kreativnost”, rekao je Hoyka i istaknuo kako su i ove godine velik doprinos kvaliteti fotografija make-upom i frizurama dale ženske snage iz Callegari-talijanske škole mode i dizajnaMonika Maček, Lea Knežević i Jasna Rosandić.

Gs Press