Slavljenička modna sezona

„Rijetki su fotografi koji se nisu okušali ili barem sanjali okušati se u modnoj fotografiji. No, realizirati jedno takvo snimanje priličan je izazov. Trebaju ti modeli, stilisti, odjeća, make up artisti, frizeri… Sjećam se svojih prvih snimanja ‘modne’ fotografije prije 30-ak godina. Srećom, među prijateljicama sam uvijek uspjevao pronaći modele koji su bili spremni pozirati ‘umjetniku u usponu’. Kako bi mladi fotografi startali na višem nivou nego ja, osmislio sam Fotosofia Fashion Day“, kaže Damir Hoyka, pod čijim se umjetničkim vodstvom ovih dana u Zagrebu održalo modno snimanje, jedan od najizazovnijih treninga za polaznike njegova seminara Fotosofia koji ove sezone slavi – 18. rođendan.

Pozornica ovogodišnjeg snimanja bila je Wespa Spaces, zagrebački coworking prostor čije je moderno uređenje inspiriralo fotografe da izvuku maksimum iz kreacija modnih dizajnerica Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu Patricije Bartolec, Jagode Kukulj i Kristine Stojadinović. Kreacije su nastale pod mentorstvom izv. prof. mr. art. Jasminke Končić, a za manekenke se pobrinula Tihana Harapin Zalepugin, vlasnica modne agencije Talia Model.

“Fotosofia me odmah ‘kupila’ kao projekt jer je odličan poligon za pronalaženje novih modnih talenata. Iznjedrila je mnoga, danas etablirana imena i meni drage suradnike. Ostajem odana ovom projektu i jedva čekam vidjeti krajnji rezultat. Hvala Hoyki što ustrajno brine za naše malo, ali ambiciozno modno tržište. Sretno dalje”, rekla je Tihana Harapin Zalepugin, jedna od naših najpoznatijih modnih agentica.

Osim Hoyke, mlade fotografe je tijekom snimanja vodio Denis Butorac, nekadašnji seminarist Fotosofije, a danas jedan od najperspektivnijih fotografa nove generacije.

“Već na početku bavljenja fotografijom, sa svojih 18 godina bio sam polaznik  šeste Fotosofije. Za nekoga tko tek otkriva čari fotografije, bilo je to važno iskustvo i odlična odskočna daska. Osim prilike da napravim nove radove, steknem iskustvo i naučim raditi u okvirima i sa zadanim terminima, Fotosofiju ću najviše pamtiti po ljudima s kojima sam i danas, 12 godina kasnije, u dobrim odnosima. To naravno uključuje i Hoyku koji je ulogu mentora nastavio i po završetku seminara pa mi je iznimno drago što se družimo i surađujemo i dalje, dok sam ja posljednjih nekoliko godina u novoj ulozi: onoj predavača i asistenta. Modna fotografija mi je osobito bliska i drago mi je što mogu svoje iskustvo prenositi na nove generacije Fotosofa što doživljavam kao zaokruženu cjelinu. Lijepo je vratiti se i nastaviti tamo gdje si i sam počinjao”, otkrio je Hoykin asistent Denis Butorac pod čijim su vodstvom fotografi snimali Luccianu Ćebo, Karlu Dodig i Olgu Herceg, modele agencije Talia Model, dok su za šminku i styling frizura bile zadužene Željka Juričić, Lea Knežević i Monika Maček iz Callegari-talijanske škole mode i dizajna.

Zadovoljstvo uključivanjem u projekt istaknula je i Ivana Zelić, voditeljica škole Callegari iz Splita; „Još jedna godina Fotofije nova je prilika da naše vizažistice iskažu svoj talent. Kroz fotosnimanja na tom seminaru dobile su priliku prezentirati do sada stečena znanja, te doživjeti drugačije iskustvo rada. Zahvaljujemo gospodinu Hoyki na povjerenju i prilici da svaka nova generacija sudjeluje u tom jedinstvenom projektu.“

Gs Press / Damir Hoyka / foto: Krume Ivanovski