U Gospiću je večeras upaljena četvrta adventska svijeća na adventskom vijencu postavljenom kod kipa Marte vodarice. Svijeća koju palimo četvrtu nedjelju došašća simbolizira ljubav, a zovu je i svijećom anđela. U radosnom i raspjevanom zajedništvu sa župnikom preč. Mariom Vazgečom, preč. Mišelom Grgurićem i ostalim vjernicima, uz božićnu pjesmu svijeću je upalio naš katedralni zbor sv. Cecilije.

Četvrta adventska svijeća je svijeća anđela. Anđeli su zapjevali kod Isusa: „Slava je Bogu na visini i na zemlji mir ljudima njegove milosti“!

Dvadeset i četiri svijeće su nekada stajale na adventskom vijencu. Od čega je bilo 20 malih bijelih i četiri velike crvene. Nedjeljom su se palile velike svijeće, a svaki dan male bijele svijeće. To je bio svakodnevni podsjetnik vjernicima zbog dolaska Božića kako je vrijeme za duhovnu pripremu.

Danas uoči Božića na stolovima pronalazimo adventske vijence raznih oblika, no njegov temeljni simbol pored svjetlosti je krug koji predstavlja beskonačnu Božju ljubav. I materijali od kojih se izrađuju sve su moderniji, no tradicionalno se adventski vijenac pleo od zimzelenog granja koje je simboliziralo nadu u vječni život koju donosi Isus Krist.

Evo što četiri svijeće na vijencu znače: 

  •  Prva svijeća je postilica ili prorokova svijeća – simbolizira nadu i iščekivanje.
  • Druga svijeća je pomirilica ili betlehemska – označava mir.
  • Treća svijeća je pastirska – slavi radost i veselje.
  • Četvrta svijeća je svijeća anđela i donosi – ljubav.

Gs Press / Nick

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.