Povodom Dana Grada Gospića, blagdana sv. Marije Magdalene, pod predsjedanjem Petra Radošecića održana je danas u kinu „Korzo“ svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Gospića. Među brojnim uzvanicima bili su župan dr. Darko Milinović, saborski zastupnik Mario Kustić, počasni građanin Gospića general Mladen Markač, bivši župan Milan Kolić, državna tajnica Katica Prpić, predstavnici Crkve, Hrvatske vojske i Policije, kao i brojni uzvanici. Govoreći u ovoj svečanoj prigodi predsjednik GV Petar Radošević podsjetio je kako je kao jedinica lokalne samouprave  Grad Gospić ustrojen 1993. godine, u jeku najžešćih borbi u Domovinskom ratu.

-Svetu Mariju Magdalenu slavimo kao našu zaštitnicu, kao ostavštinu Crkve i njezinog nauka o važnosti žene u društvu. Gospić se unatoč ratnim strahotama obnovio i  izdignuo kao  svekoliko središte Ličko-senjske županije i Gospićko-senjske biskupije. Uvijek moramo s ponosom istaknuti kako je Gospić rodni grad dva velikana-znanstvenika Nikole Tesle i oca Domovine dr. Ante Starčevića. Sada imamo novi oblik demokratskog upravljanja. Prošli saziv Gradskog vijeća donio je niz važnih odluka koje su odredile razvoj našega grada, od razvojnih programa, kapitalnih ulaganja, kroz program održavanja komunalne infrastrukture. Sve je to označilo povećanu kvalitetu života građana i stvorilo povoljnu klimu za investicije, rekao je između ostaloga predsjednik Gradskog vijeća Petar Radošević.

Gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević osvrnuo se na važnost obilježavanja blagdana sv. Marije Magdalene u duhu časne prošlosti te se posebno zahvalio žrtvi hrvatskih branitelja.

-Njihova žrtva je nama nadahnuće svih naših želja i nastojanja za dobrobit našega grada. Naš Gospić ocrtava želja za slobodom, prosperitetom i na tradicionalnom ličkom identitetu. Unatrag dva i pol desetljeća bio je izložen raznim izazovima s kojima smo se nosili hrabro i uspješno, a ponekad nešto slabije. Preuzevši upravu gradom uočili smo mnoge poteškoće. Svjedočimo mnogim izazovima koje smo zetekli. Ovdje posebno treba istaknuti iseljavanje naših mladih kojih je svakim danom sve manje u Gospiću, što je evidentno i na razini države, istaknuo je gradonačelnik Starčević.

Nazočne je pozdravio i župan dr. Darko Milinović koji je tijekom pozdravljanja prepune dvorane istaknuo hrvatske branitelje i obitelji poginulih branitelje.

-Uvjeren sam da  u ovoj dvorani ne postoji netko tko bi ovome gradu ili županiji želio loše. Bez obzira kojoj političkoj stranci pripadali svi želimo i moramo raditi za opći boljitak. Kada smo ’91. počeli stvarati hrvatsku Domovinu onda su neki govorili o pesimizmu, ne želeći zajednički dosanjati san mnogih generacija o slobodnoj Hrvatskoj. Ponekad nam  je u svim sferema nedostajalo struke i znanja, ali smo imali ogromnu ljubav prema Hrvatskoj, ljubav prema našim precima koji su ginuli za Domovinu. Naš prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman nas je pozivao na zajedništvo, na optimizam i na ponos. Nema mjesta pesimizmu, bez obzira koliko problemi bili veliki. Problema uvijek ima, ali govorimo o  izazovima i kako ih riješiti. Ljudi će nas cijeniti po rezultatima, a mnogi će uskoro biti vidljivi. Pogledamo li Ličko-senjsku županiju  ovdje je prije tri godine bilo 13 200 zaposlenih, a danas 16 200! Zato ne možemo reći da se ništa ne događa. Bilo je 4 200 nezaposlenih, a danas  2 800. Te brojke svakako ulijevaju optimizam, istaknuo je župan dr. Milinović koji je ove podatke ilustrirao i sa sve boljim turističkim  brojkama, pri čemu je Ličko-senjska županije po mnogo čemu postala uzor. Od gostiju nazočne je pozdravio i gradonačelnik Novalje Ante Dabo.

Cijela sjednica prošla je u svečarskom ozračju i bez bilo kakvih političkih animoziteta. Gradonačelnik Karlo Starčević je na koncu sjednice uručio priznanja Grada Gospića Karlu Tomljenoviću, Gradskom zboru „Vila Velebita“ i posthumno Juraju Stopiću, čije je priznanje preuzela kći Sanja Rukavina. Priznanje je dobio i dr. Mile Došen. U umjetničkom dijelu programa nastupio je zbor „Vila Velebita“.

GsPress/H.J.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.