Na prostoru nedaleko od osnovne škole u Bilaju održana je danas svečanost otkrivanja Spomen obilježja poginulim djelatnicima MUP-a Krapinsko- zagorske županije. U samo praskozorje Domovinskog rata postrojbe Specijalne policije MUP-a RH čuvale su položaje u okolici Otočca, na Ljubovu, kod Gospića i u Bilaju. Budući su velikosrpski agresori već 1991. godine uvidjeli kako neće olako slomiti otpor policije, dragovoljaca iz Rijeke i bilajskih domoljuba, na to maleno mjesto je tijekom rata palo na tisuće topničkih i raketnih projektila, Bilaj je jedno vrijeme bio u potpunom okruženju, ali nikada nije pao.

Život je pri tome izgubilo dvadesetak branitelja. Da se ne zaboravi nijedna žrtva, danas je na komemorativnoj svečanosti otkrivena spomen-ploča u čast poginulih policajaca Nikole Markovine, Tomislava Stubičara i Danijela Puheka. O tim ratnim danima prije 31. godine govorio je umirovljeni policijski general i sudionik tih događaja Milan Jakopović.

-Zahvalio bih Krapinsko-zagorskoj županiji, Ličko-senjskoj županiji i Gradu Gospiću koje su nam, svako na svoj način, pomogle da bi se realizirao ovaj spomenik i da bismo se mi danas ovdje sastali. Ne smijemo zaboraviti dobročinstva i pomoć žitelja Bilaja. Zajedno su s nama branili Bilaj kada je to bilo najteže. Nakon ove komemoracije sve vas pozivam da odemo na grob preminulom Josi Mraoviću koji nam je tijekom rata bio pomoć i uzdanica u svemu: U obrani Bilaja, skrbi o ranjenicima, u logistici, u svemu. Najmanje što danas možemo učiniti tom velikom čovjeku je zapaliti svijeću i pomoliti se na njegovom grobu, rekao je Milan Jakopović, predsjednik Udruge specijalne policije „Barun“. Jednako emotivan govor održao je i vlč. Stjepan Zeba koji je tijekom najtežih dana rata bio oslonac braniteljima kao svećenik i logističar. Vlč. Zeba svakoga je dana obilazio crtu bojišnice i onako goloruk stalno riskirao život. Kako je tada znao reći „jedino oružje bili su mu tada krunica i ljubav prema Domovini“.

 

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar naglasio je činjenicu kako su na poziv prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana 1991. godine u obranu Hrvatske krenulo mnoštvo mladića iz Zagorja.

U obrani Domovine sudjelovalo je 11 500 mladića s našega područja i nema postrojbe niti ratišta gdje naši dečki nisu sudjelovali u obrani. Oni su znali da se Zagorje i Zagreb brane posvuda, daleko od njihovih domova. U Slavoniji, Dalmaciji, Vukovaru i Lici. Čovjek osjeti trenutak kada u pogibeljnim situacijama ostavi svoju obitelj i dom i krene u nepoznato. Kako svjedoče pripadnici Udruge „Baruni“ oni su ovdje u Lici i Bilaju naišli na velikodušne ljude koji su im u svakom trenutku boravka dali do znanja koliko su im za to zahvalni i prihvatili ih kao svoje, rekao je župan Kolar.

 

 

Njegov kolega i domaćin župan Ernest Petry podsjetio je na ogromne ljudske žrtve koje su pale u obrani ovog dijela Hrvatske.

Nema niti jednog dijela ličke bojišnice da nisu na njoj izgubljeni životi naših branitelja. Bez obzira iz koje su postrojbe bili i odakle su došli na ovo ratište, njihova imena uvijek izgovaramo s iskrenim pijetetom. Nažalost, iza svakoga rata ostaju žrtve. Ja s ovoga mjesta svima njima izražavan duboko poštovanje i obećajem da ćemo i ubuduće skrbiti o obiteljima poginulih branitelja, o svim braniteljima bez obzira u kojoj su postrojbi sudjelovali u obrani jedine nam Domovine Hrvatske, istaknuo je župan Petry

Danas je u Bilaj došlo čak 140 Zagoraca koji su branili Liku. Uz ratne specijalce u odorama koji su ponovo pod ratnom zastavom došli u Bilaj, bili su i kuburaši Kuburaškog društva „Tri kralja“ i ispalili počasni plotun za sve poginule branitelje. Spomenik i pale specijalce u obrani Domovine blagoslovio je vlč. Stjepan Zeba, ratni župnik Bilaja i okolice.

Gs Press / Nick