Severe Weather Europe navodi kako je riječ o najznačajnijoj arktičkoj hladnoći ove zimske sezone.

Britance je pogodio još jedan ledeni dan koji je uzrokovao opći kaos u prometu, a temperature su pale na čak -17,2 stupnja Celzija. Pravi arktički uvjeti nedavno su pogodili cijelu zemlju, brojne ceste su zatvorene za promet, otkazani su brojni letovi, ali i vlakovi zbog aktualnog štrajka, što je izazvalo pakao u prigradskom prijevozu, javlja The Sun.

Britanci su bili prisiljeni zatvoriti se u svoje domove tijekom najhladnije noći u ovoj godini jer ih je zahvatio duboki mraz, a neke su škole jučer bile prisiljene zatvoriti svoja vrata. No, ni u utorak im neće biti puno bolje, budući da su na snazi žuta vremenska upozorenja za snijeg, led i maglu koja pokriva goleme dijelove Ujedinjenog Kraljevstva.

Najniža temperatura u zadnjih 12 godina

Viši operativni meteorolog Marco Petagna iz Met Officea objavio je na Twitteru da je jutros u 4 sata u Braemaru u Aberdeenshireu u Škotskoj bilo -17,2C. Met Office je potvrdio da je Braemar službeno zabilježio dosad najhladniju noć u Ujedinjenom Kraljevstvu u godini. A meteorološka služba je dodala da je to najniža temperatura zabilježena u prosincu od 2010. godine.

Vozačima je rečeno da voze samo ako je to apsolutno neophodno zbog straha da će zaleđene ceste uzrokovati nesreće i duge zastoje. A uz štrajkove diljem zemlje, putovanje vlakom nije održiva alternativa usred lošeg vremena.

U Ujedinjenom Kraljevstvu će ovaj tjedan ostati hladno, a rizik od susnježice i snijega povremeno će se nastaviti, posebno u sjevernim i istočnim obalnim područjima. Prognostičari Met Officea izdali su nekoliko žutih vremenskih upozorenja za snijeg, led i maglu diljem Britanije od ponedjeljka do četvrtka.

Stižu najgori vremenski uvjeti do sada

Matthew Lehnert, glavni meteorolog britanskog meteorološkog ureda, rekao je: ‘Hladni uvjeti ostat će prisutni tijekom ovog tjedna. U mnogim će se mjestima dnevne temperature teško popeti iznad nule, dok bi noćne temperature mogle pasti ispod -10 C u ruralnim dijelovima Škotske. Upozorenja na snijeg i led i dalje će biti značajka prognoze do kraja tjedna.’

Današnji dan mogao bi donijeti najgore vremenske uvjete dosad, budući da će se pojas snijega i leda probiti kroz Škotsku. Snijeg i susnježica nastavit će padati diljem sjevera i istoka, au ostatku zemlje se očekuje mraz i ledena magla. Glasnogovornik Met Officea Oli Claydon rekao je da će u utorak ponegdje opet padati jak snijeg.

“Stupa na snagu večeras u ponoć pa sve do ručka u četvrtak, (postoji) upozorenje o velikom snijegu i ledu koje pokriva sjeveroistok Engleske, cijeli sjeverni dio Škotske, kao i gorje i otoke”, rekao je Claydon dodajući kako se očekuje stvaranje 15 do 20 centimetara debelog snježnog pokrivača.

“Dakle, očekuje se općenito vrlo hladna noć u cijelom Ujedinjenom Kraljevstvu, s rasprostranjenim uvjetima smrzavanja”, kazao je Claydon. Agencija za zdravstvenu sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva (UKHSA) izdala je upozorenje o hladnom vremenu 3. razine koje pokriva cijelu Englesku i to upozorenje će potrajati do petka 16. prosinca.

Severe Weather Europe: Najznačajnija arktička hladnoća ove zime

U biti se događa ono što je potkraj prošlog tjedna najavio Severe Weather Europe, cijela Europa nalazi se na udaru arktičkog ledenog udara.

“Sljedećih dana, moguće čak i do kraja idućeg tjedna, očekuje nas prilično hladno vrijeme, koje bi za dijelove mediteranske regije trebalo donijeti zimske oluje, snijeg, lokalne mećave i značajne količine kiše s poplavama”, objavio je Severe Weather Europe.

Navode kako je riječ o najznačajnijoj arktičkoj hladnoći ove zimske sezone. “Dolazak mnogo hladnije arktičke zračne mase u regiju produbit će gornju dolinu, dopuštajući hladnim temperaturama da se šire južnije i također u nizine”, piše SWE.

Navode kako će se ogroman i dubok bazen puno hladnije od normalne zračne mase širiti prvo zapadnom, središnjom Europom, a početkom ovog tjedna, što se upravo i događa, i istočnom Europom i Balkanskim poluotokom. Predviđa se da će temperature biti i 10-ak stupnjeva niže od prosječnih za sredinu prosinca.

“Područja od sjeverozapadne Hrvatske prema Dalmaciji i Crnoj Gori sklona su obilnoj i prekomjernoj kiši tijekom prolaska nekoliko frontalnih sustava u sljedećih 5-10 dana. Najveće količine oborina očekuju se tamo gdje se javljaju tipično najznačajnije orografske oborine. Na tim područjima u idućih 10 dana treba očekivati 200-400 mm kiše”, prognozirao je prije četiri dana SWE.

Test za energetske mreže u regiji

Uz prognozirani značajan pad temperatura u nadolazećim danima, ovo također predstavlja prvi veliki zimski test energetskih mreža u regiji. Temperature u mnogim zemljama diljem zapadne, sjeverne i središnje, kao i istočne Europe, trebale bi pasti znatno ispod razine smrzavanja.

“Predviđena hladna arktička eksplozija smatra se značajnim testom stresa za krhke europske tržišne sustave energije. Imajte na umu da se oko dvije trećine europske energije proizvodi izgaranjem fosilnih goriva (plin, nafta i ugljen), a razine skladišta plina igraju važnu ulogu u proizvodnji električne energije. Razine skladišta plina u Europi bile su u relativno dobroj poziciji za zimsku sezonu koja se razvijala. Međutim, dijelovi Njemačke mogli bi biti osjetljivi na značajne niske temperature i zbog djelomičnog prekida rada nuklearne elektrane u Francuskoj. Zemlje, posebno u zapadnoj i središnjoj Europi, upozorile su da bi napete napetosti na energetskom tržištu mogle dovesti do potencijalnih nestanaka struje i nestanaka električne energije u nadolazećim tjednima ako će temperature biti znatno niže. I rizik od nestanka struje i znatno više cijene nego prošle zimske sezone štete i potrošačima i industriji”, piše Severe Weather Europe.

Gs Press / net.hr