„Erste plava liga“ ide dalje

0

Tema  današnjeg sastanka u kabinetu župana ličko-senjskog bilo je promicanje i razvoj atletike. Raspravljalo se pri tom  o nacionalnim sportskim institucijama i natjecanjima poput  „Erste Plave lige“. Uz brojne sportske djelaatnike organizatorica ovoga skupa bila je poznata atletičarka ličkih korijena Ivana Brkljačić, uz ambasadoricu Lige  Blanku Vlašić.

Nazočne je u uvodnom dijelu sastanka video-linkom pozdravio župan Ernest Petry koji se u trenutku javljanja nalazio  na putu u Bruxelles na ranije dogovoreni  sastanak vezan uz aktivnosti Vijeća Europe. Župan se zahvalio svima na dolasku i nastojanjima da se atletika popularizira, pri čemi Erste plava liga okuplja mlade generacije i na taj način ih uči zdravom životu i ljepotama sporta uopće.

Ličko-senjsku županiju su na sastanku predstavljali pročelnica Upravnog odjela Ana Rukavina Stilinović i Andrija Brkljačić iz Ličke razvojne agencije. Govoreći o projektima vezanim uz razvoj sporta pročelnica Rukavina Stilinović ponovila je  strategiju Ličko-senjske županije kako bi se pomoglo razvoju sporta na ovim prostorima.

-Drago mi je što smo se danas našli kako bismo saslušali projekte i mogućnosti razvoja atletike na ovim prostorima. Zahvaljujem se našoj uglednoj sportašici Ivani Brkljačić na ovoj inicijativi koja nam je u smislu projekta Erste plava liga danas u Gospić dovela brojne važne čimbenike, sportske djelatnike  koji su posvećeni razvoju sporta u Hrvatskoj, rekla je u riječima zahvale pročelnica Ana Rukavina Stilinović.

O projektu Erste plave lige detalje je definirala organizatorica  Ivana Brkljačić.

-Radna i organizacijska klima oko Erste plave lige je izrazito pozitivna. Tako su danas s nama ravnatelj Uprave za sport u Ministarstvu turizma g. Krešimir Šanija, pomoćnik glavnog tajnika HOO g. Hrvoje Balen, ambasadorica Erste plave lige Blanka Vlašić, tu je i glavni tajnik Hrvatskog školskog sportakog saveza g. Ivan Duić. S nama  je i glavni tajnik Zajednice sportova Osječko-baranjske županije g. Dubravko Žarković, kao i brojni predsjednici i izaslanici atletskih klubova iz cijele Hrvatske. Među domaćinima pozdravljam g. Marka Pražića, predsjednika AK „Velebit“ iz Gospića.

Ovaj projekt se već devet godina uspješno odvija u Hrvatskoj, a s aktivnostima smo pokrili skoro cijelu Hrvatsku. Kroz projekt je prošlo oko 32 tisuće natjecatelja, a odvija se pod pokroviteljstvom svih državnih institucija i Ministarstva za turizam i sport. Posebno se moram zahvaliti AK „Velebit“ iz Gospića što su ustrajali u svojem radu i što atletiku doživljavate iskreno i s ljubavlju. Ličani su talentirani za sport i sigurna sam da će se uskoro iz Like generirati puno dobrih atletičara, ali i sportskih klubova iz ostalih sportova. Atletika je važna jer je ona bazični sport vrlo važan za razvoj ostalih sportova.

Ovih dana u Lici okupljamo sve stručnjake koji mogu doprnijeti razvoju i izmjenama novog koncepta i načina rada s djecom. Između ostaloga, uloga ovakvog projekta je intenzivni rad s djecom, njihovo usmjeravanje prema sportu, treba oživljavati klubove i pomagati im u radu. Atletika je siromašan sport, ali se može razvijati i u sredinama koje nemaju svu potrebnu infrastrukturu. Naša uloga je pomaganje klubovima u malim sredinama. I edukacijski, u radu s djecom kao i kroz organizaciju natjecanja, naglasila  je Ivana Brkljačić.

Gs Press