Iako su se tijekom predizborne kampanje od političkih takmaca povremeno čuli uvredljivi tonove tijekom drugog kruga lokalnih izbora za župana, današnje primopredaja ovlasti župana protekla je u iznimno korektnoj atmosferi. Na početku je bivši župan Darko Milinović iznio mnoštvo financijskih i projektnih informacija kojima je potkrijepio svoje ranije tvrdnje kako Ličko-senjsku županiju ostavlja daleko stabilnijom, nego li ju je preuzeo prije četiri godine.

Novom županu Ernestu Petryju i njegovoj zamjenici Jasni Orešković ostavljam županiju u financijskom suficit. Dolaskom na mjesto župana zatekao sam dug u iznosu od 13,8 milijuna kuna, a na današnji dan ostavljam stanje na žiro-računu u iznosu od 14,7 milijuna kuna. Od toga je polovica namjenskih, odnosno nenamjenskih sredstava. Tako da županiju ostavljam u iznimno stabilnoj financijskoj situaciji. Danas nemamo niti dospjelih nepodmirenih obveza. Vratili smo pet kredita, a uzeli samo jedan za Razvojni centar Ličko-senjske županije u iznosu od 23 milijuna kuna. 

Unatrag četiri godine realizirano  je 4,5 milijarde kuna projekata. Povećali smo i izvod, BDP je  na 10 mjestu u Hrvatskoj. Svojem nasljedniku ostavljam i karticu za dnevnice, reprezentacije, gorivo, sa potrošenih „nula“ kuna. Što je dovoljan pokazatelj mojega odnosa prema Županiji koja danas ima 10 zaposlenih manje, bez uhljeba i sličnih negativnih pojava. U narednom sazivu Županijske skupštine predvodit ću konstruktivnu oporbu, podržat ću svaki kvalitetan projekt, a sve na korist građana i  demografskog oporavka ove županije, istaknuo je bivši župan Darko Milinović.

U kratkom obraćanju novi župan Ernest Petry zahvalio se na povjerenju svojoj stranci i svim građanima koji su mu ukazali povjerenje.

Zahvaljujem se svim nazočnima što ste svojim dolaskom na određeni način uveličali ovaj čin. Od danas ja preuzimam Ličko-senjsku županiju na temelju rezultata proteklog 2. kruga lokalnih izbora. Svi zajedno moramo raditi na unapređenju ove Županije, za dobrobit svih građana. To ćemo, između ostaloga, učiniti s boljom suradnjom s Vladom RH, povlačenjem još sredstava iz fondova EU-a. Nastavit ćemo pozitivan trend provođenja projekata koji su u tijeku, ali i potencirati neke nove projekte o kojima sam govorio i tijekom predizborne kampanje. To je zapravo najbolji način zadržavanja sadašnje demografske slike i njezino povećavanje. Opet najavljujem svim političkim snagama, i vladajućim strukturama i opoziciji, da ćete u meni imati pozitivnog partnera. Svi izabrani gradonačelnici i načelnici općina u meni će imati dobrog suradnika. To će biti moji partneri s kojima ću raditi na poboljšanju odnosa. Napominjem da ćemo svakodnevno biti u kontaktu s resornim Ministarstvima kako bi se poboljšalo povlačenje sredstava i ulaganje  na ovome području. Narednog tjedna ću sa svim županijskom pročelnicima obaviti razgovore, očekujem da mi date svoje mandate na raspolaganje, ali vjerujem da će većina od vas ostati. Ja imam pravo birati svoj tim suradnika jer u narednom periodu nas očekuje puno posla. To je normalna procedura i trena znati da nitko pri tome neće ostati bez posla, rekao je novi župan Ernest Petry.

Svečanosti primopredaje bile su nazočne Irena Hodak i Jasna Orešković Brkljačić, bivša i nova zamjenica župana za društvene djelatnosti, kao i predsjednik Županijske skupštine Marijan Kustić.

Gs Press