EMA: Upala srčanog mišića i ovojnice su moguće nuspojave cjepiva Pfizera i Moderne

0

EUROPSKA agencija za lijekove (EMA) utvrdila je moguću povezanost između rijetke upale srca i mRNA cjepiva protiv covida-19, Pfizer/BioNTecha i Moderne, a preporučila je i da se osobe koje imaju rijedak krvni poremećaj ne cijepe Johnson & Johnsonovim cjepivom.

Srčani problemi miokarditis (upala srčanog mišića) i perikarditis (upala srčane ovojnice) moraju se navesti kao moguće nuspojave dvaju mRNA cjepiva, objavio je u petak Odbor za sigurnost Europske agencije za lijekove. Takvi slučajevi dogodili su se u roku od 14 dana od cijepljenja, češće nakon druge doze i kod mladih odraslih muškaraca, navodi EMA. To se poklapa sa zaključcima američkih zdravstvenih dužnosnika objavljenima prošli mjesec.

EMA-in panel rekao je također da se osobe koje imaju sindrom kapilarnog curenja (CLS) ne bi smjele cijepiti Johnson & Johnsonovim cjepivom protiv koronavirusa. EMA je u lipnju zatražila da se CLS doda i na popis nuspojava AstraZenecina cjepiva protiv covida-19. I AstraZenecino i Johnson & Johnsonovo cjepivo koriste različite verzije virusa prehlade kako bi prenijele upute za stvaranje proteina koronavirusa i izazvala imunološki odgovor.

Europska agencija za lijekove kazala je također da je još prerano da bi se moglo znati hoće li biti potrebno više od dvije doze cjepiva protiv covida-19. Vjeruje da su dvije doze za sada dovoljne. Pfizer/BioNTech u četvrtak su objavili da planiraju zatražiti od američkih i europskih regulatora da odobre docjepljivanje trećom dozom, na osnovi dokaza o povećanom riziku od zaraze šest mjeseci nakon cijepljenja te zbog širenja jako zarazne delta varijante virusa, koja je prvi put identificirana u Indiji.

Umrle tri osobe cijepljene s dvije doze, barem jedna od covida

HRVATSKA agencija za lijekove i medicinske proizvode potvrdila je Indexu da su preminule tri osobe koje su bile cijepljene s dvije doze, a pritom su bile zaražene koronavirusom.

“Prema podacima iz nacionalne baze nuspojava, zaprimljene su tri prijave slučajeva u kojima su osobe cijepljene s dvije doze cjepiva naknadno oboljele od bolesti COVID-19 te su, nažalost, preminule. Riječ je o osobama starije životne dobi s komorbiditetima”, stoji u odgovoru HALMED-a na Indexov upit.

Za dvije osobe nije naveden uzrok smrti, jedna je umrla od komplikacija covida

“U dvije prijave nije naveden uzrok smrti, dok se jedna prijava odnosi na komplikacije bolesti COVID-19”, kažu u HALMED-u.

“Vezano za slučajeve smrtnih ishoda o kojima je jučer bila riječ u medijima, možemo izvijestiti da smo ranije za dva slučaja zaprimili prijave neuspjeha cijepljenja, s tim da nije bila zaprimljena informacija o smrtnim ishodima. Ove prijave ažurirat ćemo najnovijim informacijama o smrtnom ishodu. Za preostale slučajeve zatražena je službena prijava sumnje na neuspjeh cijepljenja HALMED-u ili HZJZ-u, kako bismo mogli obraditi relevantne informacije”, poručili su iz HALMED-a.

Liječnica iz Dubrave rekla da je umrlo osam ljudi cijepljeno s dvije doze

Podsjetimo, jučer je infektologinja iz KB Dubrave, Nikolina Bušić, rekla da je preminulo osam osoba koje su bile cijepljene s dvije doze cjepiva te su bile zaražene koronavirusom.

“Imali smo i smrtnih slučajevima među njima. Radi se uglavnom o bolesnicima s teškim komorbiditetima i većom životnom dobi. Najmlađi je imao 65 godina. Ukupno ih je bilo osmero među ovima koji su dobili dvije doze”, rekla je jučer Bušić u razgovoru za RTL.

Podsjetimo, izvješće Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kaže da nijedna cijepljena osoba nije preminula zbog koronavirusa.

Obzirom na diskrepanciju podataka HALMED-a i izjave liječnice iz Dubrave, iz HALMED-a su zatražili od KB Dubrave da im prijave sve smrtne slučajeve osoba koje su bile zaražene koronavirusom, a primile su dvije doze cjepiva.

Capakova zamjenica o umrlima nakon dvije doze: Pretpostavljamo da covid nije uzrok

Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin jučer je komentirala nedosljednost u podacima vezanima za preminule od koronavirusa nakon cijepljenja s obje doze.

“Tu je dosta metodoloških pitanja, koja možda ne mogu sve detaljno objašnjavati, ali moram reći prvo da se izvješće odnosi na podatke koje smo mi zaprimili službenim kanalima. Do današnjeg dana nemamo sve podatke iz jedne ustanove, pa tako ni iz bolnice Dubrava, jer uvijek ti podaci kasne u odnosu na stvarno vrijeme”, rekla je Pavić Šimetin.

Kaže kako je različito pitanje što je osnovni uzrok smrti, a što popratni uzrok smrti.

“Sada ne možemo detaljno istražiti ovih osam slučajeva, trebat će nam neko vrijeme, ali možemo pretpostaviti da se u prijavama smrti ne radi o covidu kao osnovnom uzroku smrti, nego je nešto drugo u pitanju. Moram reći da su sve osobe starije životne dobi i da su to osobe s ozbiljnim komorbiditetima”, rekla je.

Capak: Nedopustivo je da nismo dobili tu informaciju iz Dubrave

Izjavu infektologinje iz Dubrave danas je na press konferenciji Stožera komentirao i šef HZJZ-a Krunoslav Capak.

“Mi do jučer nismo dobili nikakvu obavijest od Dubrave, to je nedopustivo i neodgovorno. Podsjetit ću da je HZJZ prije dosta vremena objavio podatke o oboljelima i hospitaliziranima koji su cijepljeni s dvije doze. To su podaci do 19. svibnja. Provjerili smo danas, na taj datum nismo imali potvrđenu nijednu smrt među osobama koje su cijepljene”, rekao je Capak.

“Za očekivati je da ima osoba koje su umrle od covida, a cijepljene su s dvije doze. Mi sada to analiziramo i izaći ćemo s podacima”, rekao je Capak.

Gs Press / index.hr