Prošli tjedan je Eko zona objavila reportažu o revolucionarnom pristupu rješavanju ekološkog problema u Hrvatskoj, a protagonistica ove priče je Dragica Jerkov, vlasnica tvrtke i voditeljica projekta Eko Lika GREENNovation u Otočcu. Svake godine u Hrvatskoj se baci oko 1300 tona ovčje vune, što predstavlja ozbiljan ekološki izazov. Međutim, Dragica Jerkov odlučila je preokrenuti ovu situaciju i pronaći održivo rješenje.

U svojoj tvornici, provodeći projekt Eko Lika GREENNovation, Dragica Jerkov, postavila je jasan cilj – transformirati sirovu ovčju vunu u ekološko gnojivo te postati vodeći centar za proizvodnju organskog gnojiva od sirove ovčje vune na nacionalnom i regionalnom nivou. Njezina inicijativa temelji se na ekološkim principima i podržava ideju kružnog gospodarstva.

Ova priča nedavno je privukla pažnju tjedne emisije Hrvatske televizije o ekologiji, kroz reportažu Eko zone, a snimatelj Mario Britvić i novinarka Sandra Pavković donijeli su bliži pogled na ovu inspirativnu priču.

Ono što ovaj projekt čini posebnim je njegova ekološka orijentacija. WOOLEE.HR – vuneni peleti proizvode se isključivo od sirove ovčje vune, bez prisutnosti plastike, polimera ili kemikalija. Ovo gnojivo je potpuno sigurno za djecu, kućne ljubimce i okoliš.

Osim toga, WOOLEE gnojivo ima još nekoliko prednosti. Zadržava vlagu i postupno je otpušta u zemlju, čime se smanjuje potrošnja vode za čak 25%. Korištenjem ovčje vune kao resursa za proizvodnju organskog gnojiva, umjesto da je tretiraju kao otpad, Eko Lika GREENNovation uspješno rješava ekološki problem koji je prijetio nacionalnim parkovima i parkovima prirode u Lici.

Svake godine u prirodi završi velika količina ovčje vune, posebice u krškom području. Odluka o korištenju vune za stvaranje novih proizvoda pridonosi očuvanju okoliša i postizanju CO2 neutralnosti, čime se pomaže očuvanju prirode i promiče koncept kružnog gospodarstva.

Ova inspirativna priča o Dragici Jerkov i tvornici WOOLEE gnojiva pokazuje kako se kreativnim i ekološki osviještenim pristupom može transformirati ekološki problem u priliku za održivi razvoj regije. Njihov rad potiče nas na razmišljanje o resursima koji se često smatraju otpadom i pokazuje nam da postoji održiv put prema budućnosti.

Njihovi proizvodi nisu samo korisni za vašu vrtlarstvo, već i za okoliš. Kupnjom njihovih proizvoda, doprinosite očuvanju prirode i smanjenju otpada, što je važan korak prema održivijoj budućnosti.

Ako i vi želite doprinijeti održivom gospodarstvu i prirodno održavati ekološki prihvatljiv vrt, vunene pelete možete jednostavno naručiti putem web shopa WOOLEE.HR

Gs Press