GOSPIĆ – Jučer su policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske u Osnovnoj školi dr. Jure Turića u Gospiću održali predavanje za učenike 6. razreda. Predavanje je bilo usmjereno na edukaciju učenika o nasilju na internetu, kao i o dobrim i lošim stranama aplikacije TikTok.

Kroz interakciju s učenicima, policijski službenici su nastojali osvijestiti ih o problemima koji dolaze s razvojem novih tehnologija. Učenici su upoznati s prednostima korištenja interneta, ali i upozoreni na opasnosti s kojima se mogu susresti, posebice prilikom korištenja društvenih mreža.

Poseban naglasak stavljen je na savjesno korištenje tehnologije i poboljšanje socijalne interakcije s vršnjacima. Dio predavanja bio je posvećen i opasnostima mrežne pedofilije.

U nastavku predavanja, učenici su informirani o dobrim i lošim stranama popularne aplikacije TikTok. Aplikacija je poznata po brzini razmjene kratkih videa među korisnicima širom svijeta, što je čini popularnom među influencerima, youtuberima i onima koji teže za popularnošću.

Ipak, korištenje TikToka ima svoje loše strane, uključujući neprikladan sadržaj, medijske izvještaje o samoozljeđivanju, drogama, alkoholu i neprimjerenim aluzijama, vulgarne tekstove i opasna ponašanja. Iako uvjeti korištenja TikToka zabranjuju uznemiravanje maloljetnih korisnika i prijete prijavom ili kaznenim progonom, dokazano je da aplikacija nije najučinkovitija u uklanjanju takvih poruka.

Zaključeno je da je informatička pismenost djece visoko razvijena, ali se ipak nameće potreba za kontinuiranom edukacijom. Cilj je osigurati da se djeca sigurno koriste modernim tehnologijama, uključujući i popularne aplikacije poput TikToka.

Gs Press