Djelatnica Službe civilne zaštite Gospić i policijski službenik Regionalne protueksplozijske jedinice Rijeka – Grupa Gospić održali su danas učenicima nižih razreda Područne škole Vrhovine edukaciju kroz koju su ukazali na opasnosti i na koji način reagirati u situaciji ako bi naišli na sumnjive i nepoznate predmete.  Ovo je nastavak započete kampanje jer dolaskom proljeća svake godine se intenziviraju pronalasci zaostalih minsko-eksplozivnih naprava u prirodi.

Svrha edukacije je učenike nižeg uzrasta osnovnih škola educirati kako postupiti ukoliko pronađu minsko-eksplozivna sredstva, njihove dijelove ili druge sumnjive predmete na putu ili povratku iz škola, u prijevoznim sredstvima, na autobusnim stajalištima te prostorijama škole. Stoga je  cilj edukacije je sprječavanje stradavanja svih osoba, a ponajviše djece, te upoznavanje učenika s opasnostima koje prijete prilikom pronalaska ili fizičkog kontakta s nepoznatim predmetima.

Sastavni dio edukacije je i upoznavanje s izgledom eksplozivnih sredstava, stoga im je policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu pokazao školska minsko-eksplozivna sredstva. Edukacija će se nastaviti i u drugim osnovnim školama na području Ličko-senjske županije.

Gs Press / PULS