Dvije doze cjepiva gotovo jednako učinkovite i protiv indijskog soja virusa

0
(FILES) In this file photo taken on March 11, 2021 This picture shows a vial of the AstraZeneca/Oxford Covid-19 vaccine in Paris on March 11, 2021. - Ireland suspended the use of the AstraZeneca coronavirus vaccine on March 14, 2021, following reports of blood clots in adults who received the shot in Norway. (Photo by JOEL SAGET / AFP)

Dvije doze cjepiva protiv covida-19 gotovo su jednako učinkovite protiv brzoširećeg indijskog soja virusa kao i protiv britanskog dominantnog soja, rekli su u subotu engleski zdravstveni dužnosnici.

Britanski ministar zdravstva kazao je da su i to “prijelomni podaci” i da se sve više nada da će vlada idući mjesec moći ukinuti više ograničenja.

Studija javnog zdravstva iz Engleske pokazala je da je cjepivo Pfizer-BioNTech djelovalo 88 posto na simptomatsku bolest iz varijante B.1.617.2 dva tjedna nakon druge doze, dok je 93 posto učinkovito protiv soja B.1.1.7 “Kent” koji je britanska dominantna varijanta.

Dvije doze cjepiva AstraZeneca bile su 60 posto učinkovite protiv simptomatske bolesti iz indijske varijante u usporedbi s 66 posto učinkovitosti protiv varijante Kent.

“Sve sam sigurniji da smo na putu za putokaz, jer ovi podaci pokazuju da cjepivo, nakon dvije doze, djeluje jednako učinkovito i protiv indijske varijante”, kazao je ministar zdravstva Matt Hancock.

Prema vladinim planovima, ukidanje preostalih ograničenja za koronavirus trebalo bi se dogoditi od 21. lipnja.

Britanija je izbacila najbrži europski program cijepljenja do sada, ali suočila se s novim izazovom zbog širenja varijante koja je prvi put pronađena u Indiji.

Podaci objavljeni u subotu pokazuju da su novi slučajevi covida u Britaniji porasli za 10,5 posto u sedam dana do 22. svibnja.

Zabrinutost zbog rastućih slučajeva u Britaniji indijske varijante potaknula je Njemačku da u petak kaže da će svatko tko uđe u zemlju iz Ujedinjenog Kraljevstva po dolasku morati u karantenu dva tjedna.

Također u petak, čelnik njemačkog zavoda za javno zdravstvo rekao je da bi postojeća cjepiva protiv covida mogla biti manje učinkovita protiv indijske varijante.

Gs Press / N1.hr