Filmovima s različitim tematikama i namijenjen publici istančanog ukusa započeo je u utorak u dvorištu Državnog arhiva u Gospiću prvi festival dokumentarnoga filma u Gospiću. Prva večer, na otvaranju ovoga ciklusa, bila je posvećena sportu pa su prezentirani filmovi „Nadia Comanescu i diktator“ i „Boks za život“. Festival u Gospiću otvorio je ravnatelj Državnog arhiva dr. sc. Ivica Mataija.

-Revija dokumentaroga filma donosi nam izvrsne filmove vezane uz sport, glazbu i ljudska prava. Publici će se do petka predstaviti ukupno šest filmova, po dva svake večeri.

Očekujem da će gospićka publika biti oduševljena filmom o grupi Indexi, posebice zato što glazbu tih izvođača voli malo starija publika, a vjerujem da će se svidjeti i mlađoj populaciji. Tematika zadnjih filmova bit će posvećena borbi za prava žena.

Ideja za ovaj projekt rodila se prošle godine s riječkim redateljem, nažalost prerano preminulim, Bernardinom Modrićem, direktorom Istra-filma. S nama je večeras ovdje njegova kći Tiha Modrić, direktorica History Film Festivala i vjerujem da će ovo biti početak jedne plodne suradnje Držvnog arhiva u Gospiću i History Film festivala iz Rijeke. Zahvaljujem na svesrdnoj pomoći Ministarstvu kulture i medija, kao i Gradu Gospiću, rekao je u uvodu ravnatelj Državnog arhiva u Gospiću dr. sc. Ivica Mataija.

Direktorica History Film Festivala Tiha Modrić naglasila je kako je ovo međunarodni Festival koji se ove godine održava po šesti puta, a svake godine na nekoj novoj lokaciji.

-Svake godine želimo prikazivati doista kvalitetne filmove iz našeg širokog retrospektivnog programa. Te projekcije nastojimo organizirati i približiti ih publici u manjim gradovima i sredinama diljem Hrvatske. Zato smo sretni da smo ovdje u Gospiću naišli na izuzetnu dobrodošlicu i započeli suradnju s Državnim arhivom u Gospiću za koju vjerujem da će naredne godine biti nastavljena. Ovoga tjedna imamo doista pobjedničku reviju dokumentarnih filmova i vjerujem da će publika uživati u ponuđenim sadržajima, uvjerena je Tiha Modrić, direktorica History Film Festivala iz Rijeke.

Gs Press