U Hrvatskoj je današnji dan već proglašen „danom V“, pri čemu ovo slovo predstavlja početak pobjede nad pandemijom COVID-19 koja je opustošila svijet. Kako demografski, tako i gospodarski. U prvoj nabavi spasonosnog cjepiva Hrvatska je za današnji početak cijepljenja nabavila nepunih 10 tisuća doza. U Ličko-senjsku županiju jutros je stiglo prvih 90 doza rasopoređenih u Domove za starije i nemoćne osobe i covid-odjele medicinskih ustanova.

Prva osoba koja je primila cijepivo je Marija Ivanišević (84) iz Doma za starije i nemoćne osobe u Otočcu. U nazočnosti povjerenice Doma Ane Manjerović i člana Stožera civilne zaštite župana dr. Darka Milinovića baka Marija prva je primila cjepivo  u Ličko-senjskoj  županiji. Učinila je to rado, kako je sama rekla potpuno bezbolno i s nadom da će je corona-virus na taj način zaobići. Zahvalila se svima koji su pomogli u ovoj akciji, posebno dr. Milinoviću, rekavši „neka ovo cjepljenje i blagdani budu sa srećom svima“. Na prvotno nećkanje, na ovaj korak nagovorili su je iz njene obitelji.

Baku Mariju cijepila je osoba iz struke, dr. Darko Milinović, na što je baka još kazala kako ima nježnu ruku. Nakon cijepljenja dr. Milinović obratio se novinarima.

Od 90 doza, koliko je stiglo u našu županiju, bit će danas cijepljeno 40 korisnika Domova za stare i nemoćne, a ostatak u Zavodu za hitnu medicinu. Tako smo danas napravili mali korak za gospođu Mariju Ivaniševič, ali veliki korak za našu županiju, Hrvatsku, Europu i svijet. Ovo je tek prvi korak uspješne borbe s korona-virusom i danas je zbog toga veliki dan. U skoro vrijeme ćemo vidjeti kako će dolaziti nove pošiljke cjepiva i cijepljenje će se stalno povećavati. Osobe koje će danas primiti cjepivo opet će se cijepiti za tri tjedna. Sukladno dolasku novih doza organizirat ćemo cijepljenje građana.

Vi znate da su osobe starije životne dobi tzv. riskantna skupina  pa smo zato cijepljene i započeli ovdje u Domu u Otočcu. U Gospiću je veći dio starije populacije uspješno prebolio COVID-19 pa smo se zato odlučili za Dom za starije i nemoćne u Otočcu, zaključio je dr. Darko Milinović

Hrvatska je osigurala 5 905 000 doza cjepiva koje će sukcesivno stizati svakoga tjedna. Cijepljenje nije obavezno, iako je resorno Ministarstvo pozvalo sve građane na cijepljenje jer na taj način štite svoje, ali  i tuđe živote i zdravlje.

Gs Press