U Ličko-senjskoj županiji danas je upriličeno potpisivanje Ugovora o dodjeli sredstava  za sufinanciranje projekata lokalne samouprave za razvoj komunalne infrastukture i povećanje energetske učinkovitosti zgrada javne namjene na području Ličko-senjske županije. Ugovore je s načelnicima sedam ličkih općina  potpisao župan dr. Darko Milinović. Govoreći o ovim sredstvima župan dr. Milinović istaknuo je kako je ovo po prvi puta da Županija sa vlastitim sredstvima pomaže realizaciju i ubrzanje dinamike isplate za realizaciju zacrtanih projekata.

Na ovaj smo način preko našeg proračuna uspjeli pomoći općinama i gradovima u financiranju nekih projekata. Kada se objavi ovakav javni poziv za to postoje određeni kriteriji koji diktiraju odnose tko će dobiti financijsku pomoć. Pri tome mislim na Karlobag, Senj i Novalju, ali će oni sredstva dobiti kroz jednu drugu mjeru vezanu uz pomorska dobra. Lani smo po prvi puta kao Županija ulagali u pomorska dobra, tako da ćemo te tri jedinice lokalne samouprave do konca godine uključiti u nove projekte kroz jednu drugu mjeru, za financiranje vezana uz njihova pomorska dobra. Lani smo za pomorska dobra izvršili ulaganja od 1,8 milijuna kuna. Danas ćemo potpisati Ugovore u vrijednosti 800 tisuća kuna s općinama za koje smo procjenili kako su im ta sredstva prijeko potrebna. Za infrastrukturne projekte Općina Vrhovine će dobiti sredstva za završetak uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, Općina Lovinac za energetsku obnovu jedne javne zgrade, Općina Brinje za završetak radova na dionici nerazvrstane ceste, sanacija kanalizacijskog sustava Mukinje vezana je uz Općinu Plitvička Jezera, Općina Perušić za sanaciju nerazvrstanih cesta, Općina Udbina za izradu projektne dokumentacije vezane uz izgradnju nerazvrstanih cesta i Donji Lapac za sanaciju nerazvrstanih cesta na području Obljaja.

Tako je svaka općina dobila po 115 tisuća kuna, a Donji Lapac 110 tisuća kuna. Odmah nakon što nam općine dostave račune za izvršene projekte, Županija će isplatiti naknadu za utrošena sredstva, što su neke općine već izvršile. Ovo je po prvi puta da Ličko-senjska županija na ovaj način pomaže u razvoju infrastrukturnih projekata, zaključio je župan dr. Darko Milinović.

U ime nazočnih predstavnika sedam općina na pomoći su se zahvalili Ivan Miletić, načelnik Općine Lovinac i Zlatko Fumić, načelnik Općine Brinje.

Gs Press