Fotografije sa snimanja „Ružičaste vrpce“ što ih je ovoga vikenda u Gospiću snimio naš kolega Nikola Mraović prenijeli su mnogi mediji. Na Trgu Stjepana Radića okupile su se mnoge pripadnice nježnijeg spola, kao i muškarci, koje je animirao Savez udruga protiv raka dojke (SURD) i gospićka udruga „Vile za Liku“. Tom je prigodom  fotograf Šime Strikoman  snimio je  još jednu milenijsku fotografiju, fotografiju „Ružičaste vrpce u Gospiću“.

Sve ovo bilo je dio obilježavanja Međunarodnog mjeseca protiv raka dojke. Akcija je održana pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva, Ličko-senjske županije, Grada Gospića i uz podršku Zavoda za javno zdravstvo Ličko-senjske županije, Opće bolnice Gospić, Udruge poslodavaca u zdravstvu Hrvatske i tvrtke „Novartis“. Ovom je prigodom u dvorani POU „dr. Ante Starčević“ održan stručni skup na kojem bilo govora o važnosti ranog otkrivanja raka dojke i svim aspektima vezanim uz ovu opaku bolest. Vrlo emotivnim govorom svoj obol ovome skupu dao je i župan dr. Darko Milinović.

-U Gospić su nam danas došle žene iz cijele Hrvatske i zato sam ponosam što mogu reći da je Gospić danas naš najljepši grad. Ne znam s koje pozicije bih govorio. Kao ginekolog, sin, suprug ili otac. Cijeloga života sam okružen ženama i na to sam ponosan. Od srednje Medicinske škole, preko fakulteta i specijalizacije pa do ginekologa. U mojem mandatu ministra zdravstva  neke su medicinke sestre postale pomoćnice ravnatelja. Naša bolnica je korak mjesta od centra, a tako „daleko“ kada treba otići na pregled. Ipak u Gospiću, kao i cijeloj Hrvatskoj imamo slab odaziv žena na kontrole vezane uz rano otkrivanje raka dojke ili ušća maternice. Kada nas ništa ne boli skloni smo ignoriranju preventivnih pregleda. Kao da se ono loše događa samo drugima, nikako nama. Ali kada i sami obolimo onda smo itekako svjesni važnosti preventivnih pregleda. Kao u društvo u cjelini moramo promijeniti te loše navike i ignoriranje ultrazvuka i mamografije. Dok smo se danas družili, u Europi je   evidentirano 30 novih slučajeva raka dojke, a toga broja 10 žena je izgubilo bitku s tom bolešću. Zato moramo biti samosvjesni i disciplinirani jer ponavljam: ono loše se ne događa samo drugima-događa se svima nama, rekao je dr. Milinović prekidan učestalim pljeskom prepune dvorane učilišta.

Gs Press / M.S.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.