Domovinski pokret o izgradnji zdravijeg, pravednijeg svijeta

0

7.4.2021. obilježava se Svjetski dan zdravlja, a ove godine ide sa  sloganom „Izgradnja zdravijeg ,pravednijeg svijeta“

Hrvatska za zdravstveni sustav  godišnje izdvaja 1240 E po stanovniku , odnosno 6,8 % BDP što je najmanje izdvajanje u državama EU. Ključni problemi s kojima se zdravstvo suočava je strateško planiranje i financiranje bolnica.  Veliki problem zadaju i neefikasne  međusektorske politike što često dovodi do povećanja smrtnosti koja se mogla spriječiti.

Ukupni dug zdravstvenog sustava početkom godine iznosio je preko 10 milijardi kuna .

Sve veći problem zadaje  manjak zdravstvenog osoblja, liječnika i med sestara.

Nizak zdravstveni sustav najviše osjete siromašniji i starije stanovništvo koje živi  udaljenije od zdravstvenih ustanova .

Kao u cijeloj Hrvatskoj tako i u zdravstvenim ustanovama Ličko senjske županije kronično nedostaje zdravstvenog kadra ,a sustav se održava samo trudom i prekovremenim radom zaposlenika.

Problem koji je sveprisutan u županiji je i nedostupnost liječničke skrbi na cijelom području jednako.

Zbog slabe prometne povezanosti ,pacijenti su prisiljeni preskakati kontrole ili tražiti različite vidove prijevoza koji je najčešće preskup za male plaće i mirovine . Sve starije stanovništvo ,onkološki bolesnici traže posebne oblike skrbi.

Domovinski pokret smatra da se gradovi i županija trebaju aktivno uključiti subvencioniranjem prijevoza i pomoći  našem najranjivijem dijelu stanovništva, a zdravstvene radnike kao i sva deficitarna  zanimanja  treba  motivirati stipendijama, sigurnim radnim mjestom te rješavanjem stambenog pitanja po povratku. Vodeći ljudi zdravstvenih ustanova ne smiju biti birani po političkoj podobnosti nego jedino po svojoj sposobnosti i viziji razvoja zdravstva našeg kraja.

Jedino korijenite  promijene mogu dovesti do izgradnje zdravijeg ,pravednijeg svijeta tj zdravije i pravednije Ličko senjske županije.

Domovinski pokret