Domovinski Pokret na Ljubovu predstavio kandidate za Župana Ličko-senjskog i gradonačelnicu Gospića na predstojećim lokalnim izborima

0
Ispred Spomenika palim braniteljima na Ljubovu danas su predstavljeni kandidati Domovinskog pokreta za predstojeće lokalne izbore, dr. Stipe Lukač za župana Ličko – senjske županije, te kandidatkinja za gradonačelnicu grada Gospića dr. Mirjana Vrkljan Radošević.
Predstavljanju su prisustvovali i potpredsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik Domovinskog pokreta dr. sc. Miroslav Škoro i glavni tajnik Domovinskog pokreta Darijo Žepina. U uvodnom dijelu Škoro je pozdravio prisutne naglasivši kako je Ljubovo odabrano s ciljem da se nikad ne zaboravi 68 hrvatskih branitelja koji su na ovom mjestu položili svoje živote na oltar domovine te da se napravi valjani iskorak. Ljudi, dodaje Škoro, moraju znati da Domovinski pokret zastupa normalan, svjestan  razborit put uz poticanje slobodnog tržišta, normalnog gospodarstva, poduzetništva zasnovanog na kulturi i tradiciji naroda i države kojoj pripadamo. Kandidat Domovinskog pokreta za župana Ličko – senjske županije dr. Stipe Lukač nakon svog predstavljanja je istaknuo:

 

Hvaljen Isus i Marija.  Lipi pozdrav iz Like.

Ja sam Stipo Lukač, kandidat sam Domovinskog pokreta za župana Ličko senjske županije.

Liječnik sam, radim kao specijalist interne medicine u županijskoj bolnici Gospić. Sretno sam oženjen za  dubrovkinju/gosparku koja je također liječnica,   imamo troje djece, a svako je rođeno u drugom gradu( Split,  Dubrovnik, Zagreb).

Ovo je moj prvi iskorak u političke vode.  Jedan sam od osnivača Domovinskog pokreta.

Domovinski pokret je stvoren,   jer je nepravda u našoj državi postala zakon,    i u takvim uvjetima otpor je nužan.  Hrvatska djeca i mladi , i budući naraštaji zaslužuju bolju i svjetliju radosniju  budućnost DOMOVINE.

Vrime je, da prestanemo dopuštati svinjama da gaze naše Hrvatsko biserje.

Prolivena  Hrvatska krv, u našoj dugoj povijesti, kojoj svjedoči i ovaj spomenik ovdje na Ljubovu, zaslužuje opravdanje življenja  u budućnosti,  koja će predstavljati nadu i pravednost, blagostanje i dostojan život ljudi na ovim prostorima.  Prolivena krv zaslužuje da njihovi potomci, odnosno mi sada ovdje,  i budući naraštaji pokažemo svojim  djelima da smo dostojni zvati se Hrvatima.

Lika je Bogom dana zemlja, plodne ravnice, veliki pašnjaci, čiste vode,  bogate šume,  a tek zemlja– samo joj šapneš  i krumpir proviri.  U 30-ak kilometara  zračne linije imate 3 klimatske zone, od mediteranske preko Alpske do kontinentalne, sve ima,  ali je pusta, narod odlazi…

30 godina slušamo obećanja, i ništa od njih, a narod odlazi, izumire   Isti  obećavaju,  iste stvari, a NE ispunjavaju obećano, jer nema odgovornosti, niti kazne. !!

Tek neki , poznanici tih istih koji obećavaju ,   dobiju samo mrvice,   jesu li prodani / odani /potkupljvi. Neki jesu, ali većina zapravo nema izbora, jer je ezgistencija u Lici, odnosno preživjeti u  u Lici ovisi isključivo o „ušuškavanju“ u državne jasle.

Zašto, jer nema vizije  budućnosti, čitava Lika osim par turističkih lokaliteta ( Plitvice,  Novalja, Karlobag,  Senj)  je zapravo na državnom proračunu, zaposleni u  županiji, općinama, pododborima, odborima, općinskim zamjenicima, u raznoraznim upravnim urednima,  zdravstvenim ustanovama,  školama,  domovima zdravlja, gradovima, komunalnim djelatnostima, Hrv. vode, Hrv. šume, MUP, vojska, .etc.

A prozvodnje

Mi u Domovinskom pokretu, smatramo da budućnost ovisi o  pokretanju domaće proizvodnje, Krenimo redom, drvna industrija, ( parketi, stolovi, stolice, prozori, kreveti, namještaj), pa jeli bolje kupiti namještaj od Ličke bukve i hrasta ili talijanske piljevine.

Krenuti  razvijanju poduzetničkog  ali i turističkog  duha, olakšavanjem birokratske , papirnate nagomilane,  dugogodišnje otezajuće administrativne  papirologije.    Privući mlade poduzetnike u LIKU.

Prednosti su  dobra prometna  povezanost, A1,  Hrvatska željeznica, Luka Rijeka ; Split.

Lokalno poreznim rasterećenjem,  davanjem koncesije mladim poduzetnicima ,  olakšavanjem dobivanja pustih dozvola i dozvolica. Osigurati  uvijete  privlačenja mladih poduzetnika u LIKU, koji moraju biti takvi  da im je osjetno lakše, jeftinije,  isplativije bude pokretanje biznisa u Lici nego u Zagrebu.

Prlikom pokretanja vlastite firme ili proizvodnog pogona,  olakšati poduzetnicima kako doći do sredstava iz EU.

Decentralizacija, znaju li Ličani bolje što im treba, ili to znaju bolje u Zagrebu.

Hoće Borna s  Cvijetnog Trga u Zagrebu znati bolje od Jose iz Smiljana , što je potrebo Lici, kako se radi s drvetom ,  sijenom,  oranicom i s blagom. Neće.

Može li Lika prozivoditi toilko krumpira da zadovolji  potrebe 66 mlijuna  Francuza  za promfritom. Može. Može li se taj krompir smrzavati, može li se praviti od njega krumpirova brašno, može. Čips, sto vrsta čipsa.  Može  „Al najbolje je kad krumpir  u poli s basom.“

Može li Lika biti puna milka, a da sir bude, ne kao Zir , već velik kao Velebit, može.

Može li se u Lici s obzirom na potencijal  energetike ove regije,  osigurati neki  GREEN   ENERGY  ekološki / agrotehnički / poljoprivredni, drvno / industrijski  insitut,  može.  Jer razvojni potencijal Like je neupitan.

Prometna međugradska javna povezanost je mizerna, jadna.  Možemo li osigurati besplatne  električne autobuse, za svu djecu, učenike, studente,umirovljenike,  koji se pune na državno proizvedenoj  električkoj energiji, može li, može.  Jeftinija je struja nego dizel, plus ne zagađuje.

I nema problema s paljenjem zimi.

U svakom gradu  osigurati prostor za Otkup i skladištenje poljoprivrednih proizvoda, s domaćih OPG-ova opskrbljivati, škole, zdravstvene ustanove, vojsku, domove za starije i nemoćne, DOMAĆOM HRANOM,  a ne uvoznim galofagom.  Višak prozvoda logistikom slati u turističke središta, hotele, odmarališta, restorane, tržnice.

Želimo Sretnu Liku punu mladih ljudi, koji žive pošteno i dostojanstveno od vlastitog rada.

LIKA, GACKA; KRBAVA I PRIMORIJE IMAJU BUDUĆNOST, I VRIME JE___DA  IM TO OMOGUĆIMO

Dr. Mirjana Vrkljan – Radošević, kandidatkinja za gradonačelnicu grada Gospića ispred stranke Domovinski pokret kazala je kako se sa svojim timom ne želi vraćati na stare i neuspješne politike niti u njima tražiti opravdanja dodavši:

Pozdravljam uvažene predstavnike medija , pozdravljam predsjednika DP i potpredsjednika Hrv Sabora  Miroslava Škoru, tajnika stranke Daria Žepinu… pozdravljam sve naše članove i članice u županiji kao i sve  naše simpatizere.

Sa ovog mjesta pozdravljam i zahvaljujem se obiteljima poginulih branitelja koji su položili život na  ovoj ponosnoj ličkoj zemlji i koja im tu žrtvu neće i ne smije zaboraviti. Pozdravljam i sve majke i očeve, braće i sestre onih koji su bili prisiljeni napustiti ovu našu prelijepu županiju u potrazi za boljim životom.

Danas  vam se obraćam kao predsjednica domovinskog pokreta Ličko senjske podružnice  te ovim putem objavljujem kandidaturu za gradonačelnicu Grada Gospića

U nepunih 6 mjeseci uspjeli smo okupiti novu snagu koja može i želi naš grad i županiju pogurati prema naprijed. Ne želimo se više vraćati na stare i neuspješne politike niti u njima tražiti opravdanje.

Pred nama su lokalni izbori koji su izuzetno bitni za sve nas. Na njima ne odlučujemo samo kako ćemo živjeti u narednih nekoliko godina, nego i postavljamo temelje kako će izgledati život naše djece

U ova teška vremena, kada smo okruženi korupcijom, kriminalom, klijentelizmom i lošim kadroviranjem najčešće po principu podobnih, a ne sposobnih  imamo šansu birati između prosperiteta, razvoja i demokracije ili stagnacije, nazadovanja i sukobljavanja.

Kada pričam o Gospiću ne mogu a da se ne sjetim naših sugrađana koji su dali svoje živote u Domovinskom ratu. Oni sigurno nisu željeli ovakav grad.

Sjetim se naših mladih  koji su raseljeni po svijetu. Oni bi htjeli živjeti u Hrvatskoj ,u našoj Lici, u Gospiću.

Sjetim se naših starijih sugrađana koji su cijeli život pošteno radili da bi sada jedva preživljavali.

Ne želim grad neiskorištene industrijske zone

Ne želim da našim sugrađanima posao bude uvjetovan članskim iskaznicama

Ne želim da naši poduzetnici budu reketirani od političkih moćnika.

Ne želim nekvalitetno školstvo.

I zato moja borba za bolji Gospić započinje danas

Kakav grad želim?

Želim grad bez sitnih političkih igrica, a sve na štetu tihe većine. Možemo misliti različito, ali moramo želiti isto

Želim grad u kojem će građani imat prilike razviti svoje potencijale, a da im lokalna politika na tom putu bude vodič

Želim grad u kojem će institucije biti jednako brze, efikasne i otvorene svima.

Želim grad u kojem će se od svog rada kvalitetnije živjet

Da bi to postigli, potrebna je posebna pažnja na povlačenje novaca iz EU fondova.

Taj novac ne smije prolaziti pokraj nas, a ne smije ni služiti samo kozemtičkim promjenama kakve sada imamo.  Gradske službe moraju ravnopravno, sa pravim ljudima na pravim mjestima,pratiti našeg poduzetnika, poljoprivrednika i stočara ka ostvarenju svoje perspektive kroz te fondove.

Demografija je naša najslabija točka, naša rak rana. Ali svjesni smo da nema oporavka nataliteta dok nema novih radnih mjesta.

Mladi nam već nakon osnovne škole napuštaju grad i odlaze u sredine gdje će dobiti bolje obrazovanje.

To će biti jedna od najbitnijih točaka na kojima ćemo raditi. Želimo da naša djeca budu napredna i spremna za sve izazove 21. stoljeća a takve temelje moraju dobiti u školi kroz kvalitetnije obrazovanje. Imaju li danas naša djeca mjesto gdje se mogu okupljati? Nemaju. Želimo to i promijeniti.

Srednjoškolce i studente želimo i moramo stipendirati. Ali ne na način da dobiju stipendiju, završe srednje škole i fakultete te ostanu u Zagrebu, Rijeci ili napuste našu domovinu u potrazi za poslom. Naše mlade trebamo vratiti. Upravo stipendije moraju biti jamac povratka, a naš rad usmjeren da se imaju kamo i vratiti

Starije stanovništvo želimo uključiti u život grada. Želimo da žive život dostojan čovjeka.

Isto tako i branitelje koji su nas svojim časnim dijelima u ratu obavezali da im osiguramo aktivniju  ulogu i u miru.

Želimo promijeniti obrise grada i slati neke perspektivnije razglednice u skoroj budućnosti. Centar grada bez javnih sadržaja, a okolna naselja poput Ličkog Osika zaustavljena u vremenu, samo nas podsjećaju da zadnjih 25 godina nismo ostvarili ono o čemu smo sanjali.

Želimo stvarati pozitivnu klimu za nove investicije i nove projekte.

Zato pozivam građane da  izađu na lokalne izbore i izaberu bolji, napredniji i razvijeniji Gospić. Pozivamo sve školovane , obrazovane ljude sa idejama bez obzira na političku pripadnost da nas podrže i da zajedno radimo za dobrobit našeg grada i županije. Nemojte dopustiti da netko drugi odlučuje o vašoj sudbini. Bez vas i vašeg glasa promjene koje svi tako željno očekujemo neće biti moguće.

Podrška koju dobivam na svakom koraku mi daje snagu ali me i obavezuje .

Ona  znači da  GOSPIĆ IMA BUDUĆNOST!

Nakon izbornog predstavljanja članovi Domovinskog pokreta zapalili su svijeće i pomolili se ispred Spomenika na Ljubovu.

Gs Press