Nakon što smo neko vrijeme uživali u iznadprosječno toplom vremenu, kapa, šal i rukavice opet postaju obvezna oprema bez koje se ne bi smjelo iz kuće, piše u subotu Večernji list.

Osjetno zahladnjenje zahvatilo je Hrvatsku, ali vrhunac hladnog vala u Hrvatskoj još nije prošao. Meteorolog Zoran Vakula kaže da ovog tjedna i početkom novoga diljem Hrvatske slijede hladniji dani od prosjeka.

“Nakon rijetko toplog razdoblja u prvom desetodnevlju veljače, ponegdje čak i rekordnog, kao primjerice u Splitu, slijedi također ne baš čest niz hladnih dana. Nevolje će prouzročiti i vjetar koji će usporavati normalno prometovanje, ponegdje ga čak i onemogućivati. Ništa neobično za zimu i veljaču, ali mnogima bi moglo biti još neugodnije nego inače jer smo naviknuli na dosadašnju proljetnu toplinu”, otkriva nam Vakula. DHMZ je nadolazeći hladni val okarakterizirao kao opasan, pa i vrlo opasan.

“Vjerojatno neće biti rekordno niskih temperatura, ali u većini unutrašnjosti bit će cjelodnevnih minusa. Najniža jutarnja temperatura zraka vjerojatno će u većini kopnenih krajeva biti od -10 do -5 °C, uglavnom u gorju i oko -15 °C, a tijekom noći i jutra i uz more će biti od -3 do 2 °C”, kaže Vakula.

Dodaje da će u većini krajeva vjerojatno najhladnije biti do nedjelje, a nakon toga se povećava vjerojatnost za blagi porast temperature. Snijega se očekuje malo, većinom i nimalo.

“Sljedećih dana oborine će biti rijetke. No, tijekom vikenda snijeg je vjerojatniji u južnijim hrvatskim krajevima nego u sjevernijima. Vjerojatnije je da će ga malo pasti u Konavlima, pa i unutrašnjosti Dalmacije nego u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj”, prognozira Vakula, donosi Večernji list.

Gs Press