Dokumentarni film „Ličko prelo“ svjedoči o Lici kakva je nekada bila

0

Među posebno vrijednim tradicijskim elementima podrijetlom  iz Like svakako se ističe ličko prelo. U prohujalim stoljećima kada nije bilo struje niti bilo kakvih tehničkih pomagala kakve danas poznajemo, prelo je bilo prigoda za druženje, razmjenu informacija, sklapanje poznanstava i ljubavi. Uz prelo je potekla pjesma, čule su se šale i brojne pripovjesti. Ličko prelo je već dulje vrijeme na repertoaru Folklornog ansambla „dr. Ante Starčević  iz Gospića. Uspješno ga prezentiraju gdje god nastupaju, počesto i daleko od Like. Nekima je sve ovo pomalo arhaično, zaostalo i jednostavno nije „in“.

Na koji su se način zabavljali i provodili naši stari dočarala nam je družina iz Pučkog otvorenog učilišta „dr. Ante Starčević“. Uz njihovu incijativu i sudjelovanje snimanjen je dokumentarni film „Ličko prelo“. Nakladnika predstavlja ravnateljica Irena Peša, a režiju i scenografiju odradila je Dragica Rogić koja je uz Maju Rukavinu priredila tekst. U tehničkom smislu „Ličko prelo“ realizirao je Studio FMI iz Gospića. Financijski dio priče dolazi iz Grada Gospića.

Scene koje ćemo večeras vidjeti na projekciji filma u Kinu „Korzo“ od 20.30 sati snimnjene su u okolici Gospića i na obiteljskim gospodarstvima obitelji Pezelj u Baćincu i obitelji Vlainić u Prvan Selu. U znak zahvale svima koji su dali svoj obol ovo lijepoj tradicijskoj priči bilo bi dobro večeras odvojiti malo vremena i biti u gospićkom kinu. Mobitelima je „ulaz zabranjen“. Ili ih treba barem isključiti!

M.S.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.