DHMZ izdao upozorenje: “Budite spremni zaštititi sebe i imovinu”

0

PROGNOSTIČARI Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) izdali su za nedjelju narančasto upozorenje na količinu kiše u gospićkoj regiji, a ponajprije u Gorskom kotaru, te na jake udare vjetra za područje Kvarnera i Kvarnerića, kao i sjeverne Dalmacije.

U gospićkoj regiji mjestimice je moguća obilnija oborina, ponajprije u Gorskom kotaru. Moguće je da oborine bude više od 100 mm, kažu u DHMZ-u, a na svojoj internetskoj stranici prenosi Ravnateljstvo civilne zaštite RH.

“Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Opasni su uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima”, istaknuli su.

Na području Kvarnera i Kvarnerića te sjeverne Dalmacije moguće je jako, mjestimice i vrlo jako jugo s najjačim udarima vjetra od 35 do 50 čvorova (65 do 95 km/h).

“Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila.

Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti, pa ako putujete, pratite informacije o prometu”, poručuju iz Ravnateljstva civilne zaštite RH.

Prognoza DHMZ-a za sutra

“Promjenljivo i pretežno oblačno, povremeno s kišom, a duž obale i s pljuskovima praćenim grmljavinom, lokalno i jače izraženim. Češća i obilnija oborina očekuje se na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru dok će je najmanje biti u sjevernim kopnenim predjelima, a na istoku zemlje ponegdje može izostati.

Vjetar slab i umjeren jugozapadni i južni, u gorju ponegdje i jak, a na Jadranu umjereno i jako jugo, mjestimice s olujnim udarima. Najniža jutarnja temperatura zraka na kopnu od 8 do 13, na moru od 14 do 19, a najviša dnevna uglavnom od 14 do 19, na istoku i na Jadranu od 20 do 24 °C”, stoji u prognozi DHMZ-a za sutra.

 

 

HRT u svojoj sinoćnjoj prognozi najviše kiše predviđa u Gorskom kotaru i Lici.

“Nedjelja će u unutrašnjosti biti oblačna, ujutro i osjetno toplija od dosadašnjeg dijela tjedna. Povremeno će padati kiša, najmanje vjerojatno u Slavoniji, Baranji i Srijemu, dok su u Gorskom kotaru i Lici lokalno moguće obilnije oborine praćene grmljavinom. Od ponedjeljka sunčana razdoblja, no u unutrašnjosti Dalmacije valja računati na mogućnost grmljavinskog nevremena. Vjetar slab i umjeren južni i jugozapadni, a temperatura zraka bez izražene promjene.

Ni na Jadranu se vrijednosti temperature neće znatnije mijenjati. Uz promjenjivu naoblaku povremeno će padati kiša, mjestimice obilna i uz grmljavinu – u oblačniju nedjelju na sjevernom Jadranu, a u ponedjeljak u Dalmaciji. Bit će razmjerno vjetrovito uz umjereno i jako jugo te južni vjetar, koji će u utorak okrenuti na jugozapadnjak”, objavljeno je u sinoćnjoj prognozi HRT-a.

Gs Press / index.hr