Nakon dva uglavnom suha i pretežno ili djelomice sunčana dana, pred nama je nova izražena promjena vremena koja će zahvatiti gotovo cijelu zemlju, pišu u Državnom hidrometeorološkom zavodu

U petak (4. kolovoza 2023.) se očekuje jače naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom koje će već u noći i ujutro zahvatiti sjeverni Jadran, a od sredine dana će se postupno proširiti i na veći dio zemlje. Velika je vjerojatnost grmljavinskog nevremena praćenog jakim i olujnim vjetrom, ponegdje i tučom.

Obilnih oborina (mjestimice između 50 i 100 mm, a lokalno i više) bit će ponajprije u sjeverozapadnim i zapadnim krajevima te na sjevernom Jadranu, a krajem dana i u noći na subotu i u Dalmaciji, a lokalno moguće i na istoku zemlje.

Vjetar će u unutrašnjosti, uz izraženije pljuskove, biti jak i olujan sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu će puhati umjereno i jako jugo, na sjevernom dijelu od sredine dana u okretanju na sjeverozapadnjak. Bit će vrlo toplo i vruće.

Obzirom na obilježavanje predstojeće obljetnice Oluje u Kninu, dodajemo da će na kninskom području biti izraženih pljuskova i grmljavine najvjerojatnije u petak kasno navečer, u noći na subotu (5. kolovoza 2023.) te u subotu ujutro uz lokalno obilne oborine (između 40 i 70 mm).

Vikend

U subotu umjereno do pretežno oblačno s kišom, ponegdje i pljuskovima i grmljavinom te osjetno svježije. Još uvijek mjestimice može biti obilnije kiše, izraženije na sjeverozapadu zemlje te u Dalmaciji, osobito na jugu.

U nedjelju (6. kolovoza 2023.) postupno smirivanje vremena, ali još valja računati na povremenu kišu.

Preporuka je sve aktivnosti na otvorenom prilagoditi vremenskim prilikama te svakodnevno pratiti vremenske prognoze i upozorenja na opasne vremenske pojave.

Prognozirane obilne i intenzivne oborine tijekom sljedećih nekoliko dana na području Slovenije, Austrije i Hrvatske bi mogle tijekom sljedećeg vikenda u Hrvatskoj uzrokovati naglo i značajno podizanje vodostaja na gornjem dijelu sliva Save te slivovima njenih pritoka (Kupa, Dobra, Mrežnica, Korana, Sutla, Krapina, itd.), na Muri i na Dravi te slivovima Drave u gornjem dijelu (Bednja, Plitvica, itd.). Hidrološke postaje na navedenim rijekama bi mogle doseći značajne stupnjeve obrane od poplava. To će prvenstveno ovisiti o oborini koja će pasti na pojedinim slivovima te operativnom radu hidroelektrana.

Opožarena područja u Dalmaciji su izrazito osjetljiva na bujične poplave, jer tlo nije u mogućnosti primiti vodu iz oborine te je na ta područja potrebno obratiti dodatnu pozornost osobito tijekom subote (5. kolovoza 2023.).

Gs Press / tportal.hr