Categories: GospićKulturavijesti

Daske koje život znače….

U nizu zanimljivih i hvalevrijednih zapažanja i  rezultata u radu Amaterskog kazališta POU Gospić, donosimo zanimljivosti vezane za 56. Festival hrvatskih kazališnih amatera.

56.FHKA  ove će se godine održati u dva hrvatska grada: Pazinu (od 20. do 22.5) i Vodicama (od 27.5. do 29.5.).

U spomenutoj godišnjoj smotri najboljih amaterskih kazališta, u konkurenciji od 180 kazališnih skupina, pravo nastupa izborila su 23 najbolja kazališta.

Među njima je i gospićko kazalište s predstavom „Žena sa cvijetom u ustima“ i to drugu godinu za redom (prošle godine nastupili su s predstavom „Klupko“, Pere Budaka).

Podsjetimo da naše kazalište djeluje svega tri godine, a predstavili su se do sada sa šest potpuno različitih žanrovskih izvedbi kojima su potvrdili kvalitetu rada , predanost i kontinuitet koji krasi ovu zanimljivu kazališnu družinu. U razgovoru s njima zaključujemo da je riječ o skupini ljudi koji glume srcem, svjesni vlastitih uspjeha, ali i mana, skloni su kritički razmišljati i vrednovati vlastite uspjehe. Raduju ih mišljenja struke( redatelja, glumaca, kritičara….), sklapanje novih poznanstava, usvajanje novih znanja i vještina. Odlazak u Vodice i ove godine, u okruženje „velikih kazališta s dugom tradicijom“ za naše je entuzijaste velika čast, ali i izazov kojemu će odoljeti na zavidnoj razini, držeći ljestvicu visokom kao što su je i postavili na početku svojega rada.

U nadi da će prosudbeno povjerenstvo (u sastavu: Anica Tomić, redateljica, Vesna Tominac Matačić, glumica i Igor Ružić, kazališni kritičar)  prepoznati i vrednovati naše kazalištarce kojima kazališne daske uistinu život znače, da će se njihova imena i ove godine naći u nominaciji za neku od festivalskih nagrada( nagrada za najbolju režiju, nagrada za najbolji dramski tekst ili prilagodbu, najbolja muška i ženska glavna uloga, najbolja muška i ženska sporedna uloga, nagrada za njegovanje kulturne baštine, nagrada za inovativnost), od srca im želimo uspješan nastup na vodičkim daskama.

Gs Press / N. Mraović

Nikola Mraović

Recent Posts

Izvanredno priopćenje DHMZ-a: Stižu obilne kiše, poplave i mećave. Odgodite put!

Nakon kratkotrajne stabilizacije vremena u srijedu, već s četvrtkom uz jačanje juga i jugozapadnjaka stižu…

7 sati ago

Dan otvorenih vrata – pregled madeža bez uputnice

Hrvatska liječnička komora, Podružnica Ličko senjske županije u suradnji sa Općom bolnicom Gospić , 4.prosinca…

8 sati ago

Odlično predstavljanje Gospićkih rukomatašica na turniru regija

Novi povijesni trenutci za Rukometni klub „Gospić“ dogodili su se proteklog vikenda, a zasluga su…

8 sati ago

Advent u Gospiću počinje ovaj petak!

Ovaj petak u Gospiću počinje nikada bogatiji program : uz brojne koncerte, kvizove i balet…

20 sati ago

Stiže obilna kiša i pljuskovi s grmljavinom. Novi snijeg u gorju!

Oblačno i kišno bit će u utorak u većem dijelu zemlje, ponegdje su mogući i…

22 sata ago