Agencija Promocija plus je ispitala rejting čelnika stranke LiPO koji će najvjerojatnije biti kandidati na izborima u županiji.

Agencija Promocija plus je ispitala rejting čelnika stranke LiPO (Milinović, Dabo, Kostelac) koji će najvjerojatnije biti kandidati i rejtinge čelnika ostalih političkih stranaka u županiji, tj. onih političara koji su gotovo sigurni kandidati za neku od čelnih funkcija izvršne vlasti županije i 3 grada, piše portal Lika Online. Ispitivanje za Senj, Gospić i ostale općine bit će naknadno budući još nisu definirani kandidati, ali sa velikom vjerojatnošću pretpostavlja se tko će biti. Očito se čeka potez HDZ-a kako bi znali u anketu uvrstiti kandidate.

Milinović uvjerljivo vodi

Na uzorku od 1000 ispitanika 51 % bi sigurno ili vjerojatno izašli na izbore što je gotovo standardni izlazak u Ličko-senjskoj županiji. U prvom krugu među ponuđenim kandidatima Milinović je dobio 43% glasova, Dražen Jurković 20%, Mira Vrkljan-Radošević 11,4% , Tomislav Zrinski 7,2 %. Ispitanici su spomenuli još 3 kandidata – Antu Franića koji je dobio 1,1%, Karla Starčevića koji je dobio 0,8% i Nikolu Šimunića koji je dobio 0,2% s tim da napominjemo da oni u anketi nisu spominjani već ih je netko od anketiranih izdvojio.

Ako bi se 17% neodlučnih proporcionalno rasporedilo, Milinović bi ovoga trenutka pobijedio u prvom krugu. Da se kojim slučajem svih 17% priključi Draženu Jurkoviću i u tom slučaju Milinović bi bio pobjednik.

Drugi krug Milinović pobjednik

U drugom krugu, ako bi ga bilo Milinović vodi s 51%, Dražen Jurković dobiva 27,6%, a neodlučnih je 11,6%. Kada bi svi neodlučni prešli na stranu Dražena Jurkovića on ni u tom slučaju ne može ugroziti Milinovića.

Milinović najpozitivniji političar u županiji

Gotovo 60% (58,2%) ispitanika o Milinoviću misli izrazito ili uglavnom pozitivno što rijetko koji političar ima s obzirom na vrijeme povedeno na političkoj sceni. O Draženu Jurkoviću pozitivan stav ima  31,5% što je upola manje, o Miri Vrkljan- Radošević 29%, a o Tomislavu Zrinskom 18,2 %.

Milinović ovoga trenutka izraziti favorit izbora

U analizi Promocije plus ističe se kada bi izbori bili ovu nedjelju, Milinović je izraziti favorit. U anketu su uzeli, po svim istraživanjima HDZ-ovog najjačeg kandidata Dražena Jurkovića, čovjeka koji je opće poznat diljem županije. U gradu Gospiću, Dražen Jurković je popularniji od Marija Stilinovića (predsjednika HDZ-a grada Gospića) koji dobiva 21 % glasova, a Dražen Jurković 23% što ga svrstava u jačeg kandidata od ostalih (ostali dobivaju neznatan broj glasova).

Ekskluzivna anketa Promocije plus za grad Otočac

Agencija Promocija plus provela je istraživanje kandidata za gradonačelnika grada Otočca gdje su ispred stranke LiPO kandidirani Stjepan Kostelac, ispred HDZ-a Branislav Šutić, kao nezavisni Nenad Janković i ispred HSP-a Berislav Kostelac, piše Lika Online.

Stjepan Kostelac (kandidat stranke LiPO) uvjerljivo vodi s gotovo 50%

Da su ove nedjelje izbori za gradonačelnika grada Otočca uvjerljivo bi po anketi dobio Stjepan Kostelac s 49,5%. Očito jedna pristojna široko prihvatljiva politika koju promovira Kostelac urodila je plodom i čini se da je ovoga trenutka Kostelac nedodirljiv. Branislav Šutić ispred HDZ-a, a napominjemo da je i predsjednik te stranke, zbog izrazito negativne kampanje te neizglasavanja proračuna, izostavljanjem mjesnih odbora iz proračuna i niz drugih aktivnosti u ovoj anketi dobiva samo 18,9 % glasova. Nenad Janković, zamjenik Stjepana Kostelca dobiva 9,9% glasova, ispred HSP-a Berislav Kostelac 9% glasova, dok je neodlučnih 12,6%. Sudeći po ovoj anketi Kostelac bi bio pobjednik prvog kruga što je na neki način i očekivano budući da je zadržao svoje birače, a priklonili su mu se i birači Darka Milinovića.

Kostelac uvjerljivo najpopularniji političar u Otočcu

Što se tiče popularnosti vidi se koliko je negativna kampanja utjecala na percepciju o popularnosti političara. O Stjepanu Kostelcu (stranka LiPO) po anketi izrazito i uglavnom pozitivno misli gotovo 64% ispitanika, o Jankoviću (nezavisni) 27%, o Berislavu Kostelcu(HSP) 38%, a o Branislavu Šutiću (HDZ) samo 25%. Ako uspoređujemo negativni stav o Stjepanu Kostelcu i Branislavu Šutiću, rezultati ankete pokazuju da negativni stav o Kostelcu ima 22% ispitanika, dok o Branislavu Šutiću čak 52,5% ispitanika ima negativan stav.

U analizi same agencije ističe se da bi Kostelac, da su ovu nedjelju izbori pobijedio u prvom krugu. U anketu smo uzeli Branislava Šutića budući da je predsjednik HDZ-a grada Otočca i potpredsjednik županijskog odbora HDZ-a. Očito njegova negativna percepcija diskreditira ga da bi bio kandidat HDZ-a, ali i odličan rejting Kostelca, sadašnjeg gradonačelnika. HDZ Otočca očito ima velikih problema i teško da može naći kandidata koji bi popravio ovaj negativan trend, a veliki im je problem popularnost koju uživa sadašnji gradonačelnik.

Milinović u znatnoj prednosti u Otočcu

Što se tiče preferencija između D. Milinovića (LiPO) i D. Jurkovića (HDZ) uvjerljivu prednost ima Milinović sa 50,4%, dok Jurković ima 31,6%.

Kada bi svi neodlučne pridodali Jurkoviću, Milinović i dalje ima znatnu prednost. Očito je sinergija Kostelac-Milinović urodila plodom.

Anketa Promocije plus za Novalju – uvjerljivo vodstvo Ante Dabe

Agencija promocija plus pored županije i grada Otočca provela je i anketu za gradonačelnika grada Novalje, piše Lika Online. U anketi sadašnji gradonačelnik Ante Dabo (stranka LiPO) ima 49,6 postotnu potporu birača u prvom krugu. Njegovi protukandidati, Ivan Dabo Đono (HDZ) ima potporu od 29,1%, a Josip Škunca Coco 7,2 % ispitanika. Neodlučnih birača je 14,1 %. Iz ankete je vidljivo da su izbori u ovu nedjelju sadašnji gradonačelnik Novalje Ante Dabo potvrdio bi svoj mandat u prvom krugu. Ako bi se udio neopredijeljenih glasača stavio u proporcionalan odnos sa opredijeljenim biračima iz ovog istraživanja, nitko od dvojice izazivača ne bi mogao ugroziti sadašnjeg gradonačelnika. U anketi je vidljivo da 64% ispitanika imaju uglavnom dobar ili izrazito pozitivan stav o sadašnjem gradonačelniku.

U Novalji Milinović uvjerljivo vodi

Iz ankete je vidljivo što se tiče izbora za župana da bi u Novalji kandidat stranke LiPO Darko Milinović dobio 51,4% glasova, Dražen Jurković 32,4%, neodlučnih je 13,5%, a u drugom krugu ne bi glasovalo 2,7%. Ti rezultati govore o uvjerljivoj prednosti Darka Milinovića u gradu Novalji.

Gs Press / www.jutarnji.hr