Danas vrhunac vrućina, za dio zemlje crveni alarm

0

DANAS je u Hrvatskoj vrhunac toplinskog vala. Zbog velikih vrućina splitsko područje na snazi crveni alarm, dok je za ostatak zemlje na snazi narančasto upozorenje.

No, kako prognozira meteorologinja N1 televizije Tea Blažević, u nedjelju stiže intenzivna i brza promjena vremena koja će rezultirati osjetnim osvježenjem. Temperature bi u dijelovima unutrašnjosti lokalno mogle pasti i za desetak stupnjeva.

Na Jadranu crveni alarm

Danas će na istoku Hrvatske i dalje biti iznimno vruće, zbog čega je na snazi i upozorenje na veliku opasnost od toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje. Vjetar uglavnom slab, a tek će poslijepodne mjestimice biti male do umjerene naoblake.

I u središnjoj Hrvatskoj dan će početi uz vedrinu, zatim će, uz dnevni razvoj oblaka, u poslijepodnevnim satima pokoji pljusak biti moguć uglavnom u Hrvatskom zagorju i Međimurju. Najniža temperatura zraka između 17 i 21°C, što će mnogima omogućiti da rashlade dom u noćnim satima, a dnevna će biti od 33 do 35°C.

Razmjerno ugodna noć bit će i u gorju te unutrašnjosti Istre, uz temperaturu uglavnom od 14 do 19°C, dok će duž obale i na otocima i iduća noć biti topla pa će, uz dnevnu vrućinu, stupanj opasnosti na sjevernom Jadranu biti veći. Na nebu će u najtoplijem dijelu dana samo rijetko biti pokoji oblak.

U Dalmaciji će također prevladavati vedro, a u mnogim mjestima duž obale i dalje će noći biti vrlo tople. U kombinaciji s najvišim vrijednostima oko 35°C, opasnost od toplinskog vala ima čak najviši – crveni stupanj upozorenja. Osvježenje će se tražiti u moru, čija je temperatura između 24 i 26°C, kao i na krajnjem jugu Hrvatske. No svakako se preporučuje izbjegavati izlaganje suncu u najtoplijem dijelu dana, kada je i opasnost od UV zračenja veoma visoka, prognozira za HRT dr. sc. Tanja Renko.

Slijede nestabilniji dani

Idući dani nestabilniji, posebno nedjelja, kada je moguće lokalno i izraženije nevrijeme, no sunčanih će sati posvuda biti mnogo. S nedjeljom će, uz niže temperature, toplinski val u kopnenom području popustiti.

Gs Press / index.hr