Stižu podaci županija, u Zagrebu 604 nova. Neslužbeno: Danas rekordan broj slučajeva

JUČER je zabilježeno 1945 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 15.371.

Među njima je 1827 pacijenata na bolničkom liječenju, a od toga je na respiratoru 196 pacijenata.

Preminula je 31 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 87.464 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 1113 preminulo, ukupno se oporavilo 70.980 osoba, a od toga 2242 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 36.175 osoba.

Do danas je ukupno testirano 631.655 osoba, od toga 7262 u posljednja 24 sata.

Stanje po županijama

Podaci lokalnih stožera

Podaci Nacionalnog stožera

Grad Zagreb 604 čeka se
Splitsko-dalmatinska 135 čeka se
Osječko-baranjska 103 čeka se
Zagrebačka 135 čeka se
Vukovarsko-srijemska 40 čeka se
Krapinsko-zagorska čeka se čeka se
Varaždinska čeka se čeka se
Ličko-senjska 25 čeka se
Međimurska čeka se čeka se
Karlovačka 58 čeka se
Primorsko-goranska 166 čeka se
Virovitičko-podravska čeka se čeka se
Dubrovačko-neretvanska 53 čeka se
Šibensko-kninska čeka se čeka se
Zadarska čeka se čeka se
Bjelovarsko-bilogorska čeka se čeka se
Koprivničko-križevačka 111 čeka se
Sisačko-moslavačka 120 čeka se
Požeško-slavonska 19
Brodsko-posavska čeka se čeka se
Istarska 73 čeka se

*Podaci lokalnih i nacionalnog stožera se razlikuju zbog različitog vremenskog perioda objavljivanja te zbog prebivališta zaraženih

Ličko-senjska: 25 novih

S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 25 je novooboljelih osoba od COVID-19 te je jedna osoba preminula.

11 oboljelih osoba je s područja Gospića, 11 s područja Senja te 3 s područja Brinja. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba.

U OB Gospić preminula je jedna osoba starije životne dobi (89 godina). Preminula osoba je bila korisnica Doma za starije i nemoćne osobe Ličko-senjske županije

Ukupno je oboljelo 885 osoba od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije od čega je 156 aktivnih slučaja, 697 osoba je izliječeno te su 32 osobe preminule.

U posljednja 24 h provedeno je testiranje nad 132 osobe.

Pod aktivnim nadzorom/samoizolacijom je ukupno 559 osoba.

Liječnici traže strože mjere

Zabrinuti razvojem epidemiološke situacije, sve više liječnika traži od Vlade uvođenje strožih mjera, piše u srijedu Večernji list.

Liječnici su jako zabrinuti razvojem epidemiološke situacije jer svjedoče sve većem priljevu teško oboljelih od COVID-19. Razočarani su i ljutiti jer se ne poduzimaju strože epidemiološke mjere kako bi se širenje zaraze zauzdalo.

Uz HUBOL, Hrvatsku liječničku komoru i KoHom, zajedničkim apelom Vladi obratili su se i čelnici Infektološkog te Epidemiološkog društva.

Dr. Ivana Šmit, predsjednica Hrvatske udruge bolničkih liječnika, predlaže i konkretne mjere koje bi bile alternativa potpunom zatvaranju.

“Srednje bi škole dva ili četiri tjedna trebale imati online nastavu. Noćne klubove i barove treba staviti pod strogi nadzor, masovno rade ilegalno. Kafićima i restoranima trebalo bi subvencionirati najmove terasa i sufinancirati grijače za terase ili troškove struje kako bi se što manje boravilo u zatvorenim prostorima. Treba ograničiti i rad vjerskih objekata jer to su mjesta gdje se ljudi ne pridržavaju mjera, puno infekcija krenula je s misa…”.

“Nismo zadovoljni, potrebno je oštrije djelovati. Ako Austrija, Njemačka i Švicarska poprilično kažnjavaju nenošenje maske ili njezino nošenje ispod nosa, ne znam zašto mi ne možemo. Mjere su nedovoljne i potrebne su strože, to smo jasno rekli”, kaže dr. Renata Čulinović Čaić, predsjednica Liječničkog sindikata, donosi Večernji list.

Gs Press / index.hr