Kako je i bilo najavljeno ličko-senjski župan Ernest Petry zajedno s Veleposlanikom Ukrajine u Republici Hrvatskoj Vasylom Kyrylychem položio je vijenac i zapalio svijeće ispred spomen-obilježja s uklesanim imenima 56 poginulih pripadnika 9. gardijske brigade „Vukovi“ povodom obilježavanja 30. obljetnice ustrojavanja ove proslavljene ratne postrojbe. Za razliku od komemoracije koju je organizira Ured predsjednika RH, na komemoraciji u organizaciji Udruge Hrvatskih ratnih vetera 9.gbr sudjelovalo je više od 20 udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja Ličko-senjske županije, iz Zadra, Rijeke i izaslanstvo Grada Gospića. Među sudionicima komemoracije bio je posebno toplo dočekan i pozdravljen  prvi zapovjednik 9. gbr. general Mirko Norac. Riječi molitve predvodio je vojni kapelan vlč. Josip Šimatović.

Nakon održane komemoracije izjavu za medije izvan kruga vojarne  dao je župan Ernest Petry i pojasnio razloge današnjih razdvojenih komemoracija.

-Meni je kao ličko-senjskom županu  neugodno što se građani na ovaj način razdvajaju. Uzrok tome nisu domicilni ljudi niti brojne Udruge proistekle iz Domovinskog rata i pripadnici 9. gardijske brigade jer je zbrku napravio odjel za protokol Ureda predsjednika Milanovića. Mi ćemo kao Ličko-senjska županija uvijek stajati iza naših branitelja i uvijek podržati  njihov protokol. Sukobljavanje s predstavnicima Udruge ratnih veterana 9. gbr Vukovi vezano uz protokol je problem predsjednika Milanovića, a nikako organizatora, tj. hrvatskih branitelja.  Ne mogu se podržati bilo kakve podjele koje se braniteljima nameću.

Ja sam se noćas vratio iz Strasbura i vidio promjene protokola, kao i reagiranje Udruge 9. gardijske brigade. Načinjena je nepotrebna zbrka. Osobno se ne dam uvući u bilo kakve manipulacije jer ću uvijek stajati uz naše branitelje. Čast mi je što je sa mnom vijenac položio ukrajinski veleposlanik, veleposlanik čija država sada prolazi kalvariju kakvu je prošla Hrvatska prije 30-ak godina. Predsjednik Milanović se nije odazvao na misu koja je bila po protokolu. Predsjednik Milanović iz mnogih situacija pravi skečeve, a mislim da je to zato što on trči počasni krug. Jednom riječju-Zoki je malo nervozan, kazao  je novinarima župan Ernest Petry.

O organizacijskim dubiozama s Uredom predsjednika govorio je predsjednik Udruge ratnih veterana 9. gbr. bojnik Antonio Šebalj. Naglasio je kako Udruga kojoj je na čelu već dugi niz godina organizira komemoracije na obljetnicama Vukova pa je nelogično da Ured predsjednika poziva pripadnike 9. gbr na  ovakve  proslave i komemoracije.

Gs Press