Danas je zadnji dan vožnje s ljetnim gumama

0

Prema odredbama Zakona o cestovnom prometu danas je zadnji dan upotrebe ljetnih guma na automobilima. Od sutra su svi vozači na cestama u kontinentalnoj Hrvatskoj  obavezni na svojim automobilima imati zimske gume. Bez obzira ima li na cestama snijega i leda ili ne. Ova odredba će potrajati do 15. travnja 2022. godine. Kazne za nepridržavanje ovih odredbi su 700 kuna i isključenje iz prometa.

Vulkanizeri su ovih dana sa zamjenama guma imali pune ruke posla jer su vozači svjesni činjenice da u protivnom mogu plaćati velike novčane kazne ukoliko se ogluše na ovu stavku Zakona, posebice ako su u pitanju vozila trgovačkih društava, privatnih poduzeća i ustanova.

Od 15. studenog 2021. do 15. travnja 2022. godine obavezna je zimska oprema na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj. Pod zimskom opremom za vozila najveće dopuštene mase do 3,5 t podrazumijevaju se:

  • četiri zimske gume (M+S) ili
  • četiri ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače.

Obavezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika.

Više informacija: https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2020_11_121_2366.html ; http://www.hak.hr/info/korisne-informacije/zimska-oprema

Gs Press / HAK