U ponoć hrvatska kuna odlazi u povijest. Naime, još samo do tada bit će omogućeno plaćanje objema valutama, od nedjelje su u oticaju samo euri. Provjerili smo što će biti s više od milijardu komada kovanica kuna i lipa i 500 milijuna novčanica. Hoće li se novac čuvati ili uništiti?

U lisnicama građana pokoja kuna, uglavnom euri jer dvojno plaćanje završava sutra. U poslovnicama Fine građani uglavnom plaćaju eurima.

‘Omjer plaćanja u eurima je 70 naprema 30, znači ljudi su se naviknuli i većina je plaćanja u eurima. Ukupno smo zamijenili nešto više od 274 milijuna kuna’, rekla je Gordana Soldo, savjetnica Uprave FINA-e, za Dnevnik HRT-a.

U pošti slična situacija, kad je riječ o kunama, kojih je u blagajni sve manje.

‘Do danas smo napravili oko 500.000 konverzija, ali primjećujemo da je broj korisnika bio veći u prvom tjednu nego ovom drugom, znači većina građana je kune već zamijenila’, istaknuo je Krešimir Domjančić, glasnogovornik Hrvatske pošte.

Od očekivanih 500 milijuna novčanica kuna središnja je banka prikupila gotovo 60 posto. A stroj koji uništava novčanice, samo u jednoj smjeni obradi i uništi do 500 tisuća novčanica.

‘Uništavamo ih tako da se označi svaki primjerak koji je izrezan na sitne dijelove koji se onda zbrinjavaju. Taj dobavljač izrezanih novčanica taj materijal umiješava se rezanim papirom i kartonom, palira i prodaje tvrtkama koje se bave recikliranjem tog papira’, rekao je Tihomir Mavriček, izvršni direktor Sektora za gotov novac HNB-a.

Iskoristive su i kovanice. Očekuje se povrat više od milijardu komada, a teže kao čak 124 zagrebačka tramvaja.

‘Do sada je prikupljeno 390 milijuna kuna težine 2600 tona. One se pohranjuju u hali koju smo iznajmili u MORH-u i tamo će se čuvati sve dok se mogu zamijeniti za eure, dakle tri godine nakon čega ćemo ih prodati kao sekundarnu sirovinu’, dodao je Mavriček. Taljenjem kuna dobit će se metal iskoristiv na tržištu za proizvodnju možda nekih tuđih kovanica.

Zadnji dan plaćanja u kunama

Podsjetimo, 14. siječnja je zadnji dan kad u Hrvatskoj možemo plaćati kunama, jer u ponoć, sa subote na nedjelju, završava razdoblje dvojnog optjecaja kune i eurima.

Kune do 31. prosinca 2023. možete promijeniti u svim bankama, poslovnicama Hrvatske pošte i Fine, po fiksnom tečaju konverzije (1 euro = 7.53450 kuna). U tom se razdoblju zamjena provodi bez naknade. U jednoj transakciji može se zamijeniti najviše 100 novčanica i 100 kovanica kuna.

Kovanice u Hrvatskoj narodnoj banci možete mijenjati tek od 1. siječnja 2024. pa sve do 31. prosinca, bez naknade, po fiksnom tečaju konverzije. Novčanice kune moći ćete mijenjati bez vremenskog ograničenja.

Gs Press / tportal.hr